Δεν υπάρχει κορίτσι που δεν λατρεύει τα γλυκά και κυρίως τη σοκολάτα.
Πόσες φορές δεν σου έχει συμβεί να είσαι στο σπίτι και σε πιάνει μια επιθυμία για ένα κομμάτι σοκολατένιο κέικ;
Ωστόσο, σκέφτεσαι τις θερμίδες και τα λιπαρά και αποφεύγεις να φτιάξεις ή να αγοράσεις.
Τι θα έλεγες όμως αν αντικαθιστούσες τα αυγά και το βούτυρο με έναν καρπό; Τότε το αποτέλεσμα θα ήταν και πιο υγιεινό και πιο θρεπτικό. Επίσης, δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις αν την κάνεις τη... γουρουνιά.
Ποιος είναι όμως αυτός ο υγιεινός καρπός, με τον οποίο μπορείς να αντικαταστήσεις τα αυγά και το βούτυρο και να φτιάξεις το πιο ονειρικό και αφράτο κέικ που δοκίμασες;
Αυτό δεν είναι άλλο από το αβοκάντο, ένας καρπός με υπέρ-θρεπτικές ουσίες που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική. Εκτός από τις σαλάτες, ταιριάζει και σε γλυκές συνταγές, λόγω της κρεμώδους υφής του.
Το αβοκάντο περιέχει κάλιο, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ. Ακόμη, είναι πλούσιο σε υγιή λίπη, που μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την «καλή» και προστατεύουν την καρδιά. Μειώνει την εξασθένηση του νου ενώ ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία. Επίσης, το φρούτο αυτό περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.
Φτιάξε λοιπόν κέικ σοκολάτας με αβοκάντο που θα σου κάνει καλό.
Υλικά:
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας οργανικό κακάο σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας baking powder
2 κουταλιές του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαϊων
1/4 της κούπας έξτρα παρθένο λάδι καρύδας
1 ώριμο λιωμένο αβοκάντο
2 κούπες νερό
2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξύδι
2 κουταλιές του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες ακατέργαστη ζάχαρη καρύδας
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 350 βαθμούς
- Αλευρώστε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ
- Βάλτε όλα τα στέρεα υλικά, εκτός από τη ζάχαρη, σε ένα μεγάλο μπολ
- Ανακατέψτε τα υγρά υλικά, μαζί με το αβοκάντο, σε άλλο μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς.
- Κάντε ένα μικρό βαθούλωμα στα στέρεα υλικά και σιγά σιγά ρίξτε το υγρό μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς.
- Χρησιμοποιήστε τις 2 φόρμες για να χωρίσετε το μείγμα σε ίσες ποσότητες.
- Ψήστε για 30 λεπτά.
- Αφήστε το να κρυώσει για 15-20 λεπτά και βγάλτε το κέικ από τις φόρμες. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και κόψτε το όταν θέλετε να φάτε.
Καλή σας απόλαυση!
Πηγή: bovary