Εσύ θα μπορούσες να κάνεις τον μπακλαβά βραχιόλι;

O Τιμολέων είναι ο νέος Έλληνας MasterChef καθώς κατάφερε μέσα από μια σειρά από απαιτητικές δοκιμασίες να συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία απ’ τον Χρήστο. Η πιο καθοριστική, όμως, απ’ όλες τις δοκιμασίες ήταν η τελευταία!

Στην τελευταία δοκιμασία του φετινού MasterChef είδαμε τρία πολύ απαιτητικά πιάτα των σεφ του Funky Gourmet. Τρία πιάτα έργα τέχνης αποτελούσαν το μενού γευσιγνωσίας που κλήθηκαν ν΄αντιγράψουν Τιμολέων και Χρήστος. Το τελευταίο απ’ αυτά τα πιάτα ήταν πραγματικά ένα κόσμημα! Μπακλαβάς βραχιόλι με πέτσα από γάλα τοποθετημένο μέσα σε μια θήκη.

Τι λες; Θα μπορέσεις να φτιάξεις αυτό το γλυκό έργο κόσμημα;

 

Μπακλαβάς βραχιόλι: Τα υλικά
 

Υλικά για το σιρόπι

- 1000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

- 625 γρ. νερό

- 125 γρ. θυμαρίσιο μέλι

 

Υλικά για τη φάρσα

- 160 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι

- 160 γρ. καρύδι πούδρα, περασμένο από microplane

- 350 γρ. σιρόπι

- 1,2 γρ. κανέλα σε σκόνη

- 0,4 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη

 

Υλικά για το χρωμάτισμα βραχιολιού:

- 10 γρ. χρώμα χαλκού

- 20 γρ. malto

 

Υλικά για πέτσα γάλακτος:

- 2 λίτρα γάλα αγελαδινό πλήρες

 

Μπακλαβάς βραχιόλι: Εκτέλεση συνταγής
 

Για το σιρόπι:

- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αμέσως αποσύρουμε και σουρώνουμε το σιρόπι σ’ ένα καινούριο σκεύος.
- Διατηρούμε το σιρόπι στο ψυγείο.

Για τη φάρσα:

- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ.
- Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το χρωμάτισμα βραχιολιού:

- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σ΄ένα μπολ και κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την πέτσα γάλακτος:

- Βάζουμε το γάλα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με μεγάλο άνοιγμα και το φέρνουμε στους 550 βαθμούς Κελσίου και διατηρούμε σ’ αυτή τη θερμοκρασία.
- Σε περίπου 15 λεπτά και μόλις δημιουργηθεί η πέτσα στην επιφάνεια, κόβουμε περιμετρικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας και την αποσύρουμε πάνω σε λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε τέσσερις φορές.
- Γεμίζουμε κατά μήκος την πέτσα, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά απ’ την άκρη της με 20 γρ. φάρσα από καρύδι.
- Τυλίγουμε σφιχτά ξεκινώντας απ’ την άκρη της πέτσας, αρχικά, καλύπτοντας τη φάρσα και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ρολάκι πάχους 1 εκ.
- Ενώνουμε τις δύο άκρες με σκοπό να δημιουργήσουμε το σχήμα ενός βραχιολιού.
- Ρίχνουμε τα βραχιόλια στο μπολ με τη σκόνη χαλκού και στρώνουμε ομοιόμορφα το χρώμα μ’ ένα πινέλο.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη τα ράφια ενός αφυγραντήρα και τοποθετούμε και τοποθετούμε τα βραχιόλια για 2 ώρες στους 740 βαθμούς.
- Βγάζουμε το βραχιόλι απ’ τον αφυγραντήρα και το τοποθετούμε σε θήκη κοσμήματος!

 

Πηγή: ipop