Συνταγές επαγγελματικής επιτυχίας κατευθείαν από την Σκανδιναβία

  • Wednesday, 15 November 2017 18:42
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η αλήθεια είναι ότι οι σκανδιναβοί μας φαίνονται λίγο παράξενοι. Εμ, δηλαδή λίγο τέλειοι σε όλα, πάντοτε μετρημένοι και σωστοί στη δουλειά τους. Εμείς απ’ την άλλη που είμαστε μεσογειακός λαός, είμαστε ακριβώς το αντίθετο. Όχι και τόσο συνεπείς, αρκετά χαλαροί και «έχει κι αύριο» θα έλεγα. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να πάρουμε μερικές σκανδιναβικές συνταγές επαγγελματικής ευτυχίας με τη δουλεία μας, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και πιο … Σκανδιναβοί;

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, Valérie Robert  δουλεύει για εμάς! Μέσα από το βιβλίο της «Το κλειδί της ευτυχίας προέρχεται από βόρεια» («Les clés du bonheur qui vient du nord»), το οποίο στηρίζεται στην ευτυχία των Σκανδιναβών μάθαμε ότι το 62% των Δανών δηλώνουν ευτυχισμένοι στη δουλειά τους. Και ναι, καλά διάβασες! Δηλώνουν ευτυχισμένοι. Ας δούμε πως:

 

Μια συνηθισμένη Δευτέρα: Η έρευνα της Valérie ξεκίνησε από μια δανέζικη εταιρεία, μια συνηθισμένη Δευτέρα στις 9 το πρωί για να ανακαλύψει πως τελικά δουλεύουν οι Δανοί. Η έκπληξη της ήταν μεγάλη καθώς πηγαίνοντας εκεί όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν το πρωινό τους μαζί. «Όπως κάθε Δευτέρα, έχουμε πρωινό μαζί, δε θα ακούσεις ούτε ένα τηλέφωνο να χτυπάει αυτήν την ώρα, επειδή όλοι κάνουν το ίδιο» εξηγεί ένας υπάλληλος της εταιρείας. Το πρώτο μυστικό της επαγγελματικής ευτυχίας είναι να δημιουργήσεις δεσμούς και να μοιράζεσαι μαζί με τους υπόλοιπους. Έτσι η ώρα του πρωινού είναι καθορισμένη για όλους, όπως επίσης και μια συνάντηση, κάθε δυο μήνες περίπου, όπου οι εργαζόμενοι μαγειρεύουν και τρώνε συντροφιά με τον CEO τους. Εκεί κάθε άλλο παρά για δουλειά συζητάνε.

Επικοινωνία στον ενικό: Ένα άλλο «έθιμο» των Δανών που μας εκπλήσσει είναι το γεγονός ότι μιλάνε μεταξύ τους στον ενικό, μέχρι και στο αφεντικό! Αυτή η κίνηση δείχνει το ομαδικό πνεύμα και τη δανέζικη επαγγελματική φιλοσοφία: «Η αυτονομία είναι πρωταρχική αρχή και κάτι που ενθαρρύνεται. Είναι μια αξία που βρίσκεται και στην εκπαίδευση» διαπιστώνει η συγγραφέας του βιβλίου.

Ανακουφιστικά φώτα: Και ο λόγος; Τα ατελείωτα σκοτεινά βράδια των σκανδιναβικών χωρών τους έκαναν να καταλάβουν τη σημασία του φωτός. Στα «βόρεια» γραφεία ο φωτισμός δεν αποτελείται από τα γνωστά μας νεον φώτα αλλά από απαλό ανακουφιστικό φωτισμό. Φροντίζουν επίσης και το χρώμα του γραφείου, του τοίχου μέχρι και της κούπας του καφέ τους. Με αυτό τον τρόπο λένε όχι και στα μη ανακυκλώσιμα, κλασικά, πλαστικά ποτήρια.

Μια αναζωογονητική παύση: Αυτό ναι, μοιάζει με όνειρο! Η σκανδιναβική εταιρεία ανησυχεί και φροντίζει για την πραγματική ευτυχία των υπαλλήλων της. «Ορισμένες επιχειρήσεις παρέχουν δεκάλεπτα διαλείμματα γυμναστικής κάθε ημέρα, ενώ άλλα χρηματοδοτούν μασάζ μία φορά το μήνα» γράφει η δημοσιογράφος. Και το καλύτερο δεν το άκουσες. Στις δανέζικες εταιρίες πάντα υπάρχει ένας μεγάλος καναπές όπου το προσωπικό είναι ελεύθερο να πάρει ένα εικοσάλεπτο υπνάκο. O ναι, αυτό είναι όντως ευτυχία!

Το κλειδί της ευελιξίας: «Η ευελιξία είναι το σουσάμι της ευτυχίας που οι Δανοί πασπαλίζουν τις ημέρες εργασίας τους. Τους επιτρέπει να κάνουν τα προσωπικά τους ραντεβού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και όταν υπάρχει ανάγκη για ώθηση, γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι 100% εκεί» υποστηρίζουν τα δανέζικα αφεντικά. Και κάπου εδώ, εμείς απαιτούμε να περάσει αυτή η θεωρεία και στην ελληνική επαγγελματική πραγματικότητα!

Κατανόηση πάνω απ’ όλα: «Κανείς δεν αναφέρει τα λάθη των άλλων. Η διαφάνεια είναι μέρος της βασικής συμπεριφοράς, θυμήσου άλλωστε ότι η χώρα είναι μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες» υπογραμμίζει η συγγραφέας. «Η εμπιστοσύνη απαιτείται στις επιχειρήσεις και η πρωτοβουλία ενθαρρύνεται από τους προϊστάμενους που καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι όλοι κάνουν λάθη». Με λίγα λόγια η σκανδιναβική επαγγελματική ευτυχία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη ανεξάρτητα με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η θέση του καθενός. (Και συνεχίζει να αποτελεί όνειρο)

Πολύτιμη ενσυναίσθηση: «Δεν κρίνουμε έναν υπάλληλο για την ατομική του επίδοση, αλλά περισσότερο για την ικανότητά του να συμμετέχει στο κοινό καθήκον. Σεμνότητα, αλτρουισμός και ενσυναίσθηση (να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου) είναι τα κύρια συστατικά του βιογραφικού» σημειώνει η Valerie Robert. Η επικοινωνία και οι σύντομες καθημερινές συναντήσεις είναι αυτές που θα βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων. Ακόμα, συνιστούνται οι συναντήσεις όπου κύριος σκοπός τους είναι ο διάλογος γύρω από το πώς νιώθουν και αισθάνονται οι υπάλληλοι.

 

Πηγή: savoirville