Είναι η θεραπεία με βεντούζες αποτελεσματική ή πρόκειται για μύθο;

«Θα σου κόψω δυο βεντούζες και θα γίνεις περδίκι» λένε οι παλιοί που χρησιμοποιούν την τεχνική της βεντούζας για να καταπολεμήσουν ένα κρυολόγημα ή κάποιον πόνο στην πλάτη.

Οι ρίζες της θεραπείας, εκτιμάται ότι βρίσκονται στην αρχαία Κίνα.
Σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ο Ιπποκράτης ανέφερε στα κείμενά του ότι οι βεντούζες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του έμμηνου κύκλου των γυναικών.

Αυτό που ουσιαστικά γίνεται με τις βεντούζες είναι ότι δημιουργείται κενό αέρος στο εσωτερικό των ποτηριών. Τα ποτήρια θερμαίνονται με ένα πιρούνι, στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι με οινόπνευμα και του έχουμε ανάψει φωτιά.
Τα ποτήρια τοποθετούνται πάνω στο δέρμα, το οποίο αρχίζει να φουσκώνει γιατί διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Αφού μείνουν πάνω στο δέρμα για λίγο χρόνο, αφαιρούνται και στη συνέχεια γίνεται μασάζ με οινόπνευμα.

Οι υποστηρικτές της θεραπείας πιστεύουν ότι με τις βεντούζες, αυξάνεται η ροή του αίματος στην περιοχή, αντιμετωπίζεται η φλεγμονή και αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό.
«Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και τον μεταβολισμό των κυττάρων σε τοπικό επίπεδο, κάτι το οποίο μειώνει τις φλεγμονώδεις (ή τοξικές) ουσίες” ανέφερε η γιατρός Raleigh Harrell.

Θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζεται το κρυολόγημα, τη γρίπη, την κατάθλιψη, την αρθρίτιδα, την ισχιαλγία, τους πόνους στους μύς, την κυτταρίτιδα, ακόμη και το άγχος. Βασικά όμως τον κρυολόγημα.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες “βελτιώνουν τη ροή του qi”, δηλαδή τη ζωτική ενέργεια και θεραπεύουν το κρυολόγημα, τη βρογχίτιδα και την πνευμονία.
Η σύγχρονη ιατρική όμως, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της πρακτικής και την εντάσσουν στον κλάδο της ψευδοεπιστήμης.
Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη εξήγηση πώς τα ποτήρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Πολλοί αποδίδουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με τις βεντούζες στο φαινόμενο placebo, κατά το οποίο ο ασθενής νιώθει ότι έχει την ψευδαίσθηση ότι θεραπεύτηκε και έτσι, αρχίζει να νιώθει καλύτερα.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί εφαρμόζουν ακόμη τη θεραπεία με τις βεντούζες, ιδίως στα χωριά.

Όσοι εφαρμόζουν τη θεραπεία με τις βεντούζες πιστεύουν ότι ανάλογα με το χρώμα που παίρνει το δέρμα, όταν αφαιρούνται οι βεντούζες, υπάρχει και διαφορετικό πρόβλημα υγείας. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα στους μυς ή εκείνα που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών προκαλούν ένα μελανό χρώμα, το οποίο φεύγει σε διάστημα δέκα ημερών.
Θεωρούν όμως, ότι τα προβλήματα στα νεύρα και τα οστά, δεν χρωματίζουν το δέρμα.

Μεγάλη κινεζική έρευνα έδειξε ότι οι βεντούζες θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τον πόνο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ή χρόνιο πόνο χαμηλά στη μέση.
Βρήκαν επίσης, ότι πιθανότατα έχουν οφέλη σε καταστάσεις όπως ο έρπης ζωστήρας, η ακμή, η παράλυση προσώπου και η αυχενική σπονδύλωση.
Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.
Ακόμη και οι υποστηρικτές της τεχνικής συμβουλεύουν τους ασθενείς που έχουν υψηλό πυρετό, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, εξανθήματα, έλκη ή ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα να μην «κόψουν» βεντούζες. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να μην προκληθούν τραυματισμοί και καψίματα.

 

Πηγή: valueforlife