Ιερείς της Κρήτης “εκπαιδεύονται” … από τις Γυναίκες

«Αποκούμπι» στην εκκλησία ζητούν όλο και περισσότεροι Κρητικοί και ιδιαιτέρως γυναίκες προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις δραματικές επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση στη ζωή τους. Κι αν το εμφανές είναι οι οικονομικές δυσκολίες, το ουσιαστικό φαίνεται να είναι οι «παρενέργειες» όχι μόνον της ανέχειας αλλά και απλώς του οικονομικού status στις Κρητικές οικογένειες.

Της Μαρίας Καλλέργη

Καβγάδες, διαφωνίες, απειλές, λεκτικές και όχι μόνον επιθέσεις και διαζύγια …σ τον ορίζοντα  φαίνεται να  γίνονται πλέον καθημερινότητα σε πολλά σπίτια. Η εικόνα των όσων συμβαίνουν «εν οίκω» φαίνεται να φθάνει όλο και πιο συχνά, στους εκπροσώπους της εκκλησίας και ιδιαιτέρως στους ιερείς που είναι επιφορτισμένοι με το μυστήριο της εξομολόγησης. Πολλοί πιστοί , περισσότερο γυναίκες αλλά και άντρες, καταφεύγουν στους ιερείς για να «πουν τον πόνο τους» και να ζητήσουν μια συμβουλή. Έτσι οι ιερείς καλούνται να παίξουν ρόλο … ψυχολόγου για ανθρώπους που δε θέλουν ή δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικούς.

Το έλλειμμα της γνώσης ωστόσο πώς να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις καταγράφηκε από δυο τουλάχιστον Μητροπόλεις του Ηρακλείου οι οποίες απευθύνθηκαν και ζήτησαν βοήθεια από το Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων σωματείων Ηρακλείου. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος κ. Μαίρη Παχιαδάκη ζητήθηκε βοήθεια από τις Μητροπόλεις στον τομέα που εδώ και πολλά χρόνια ασχολούνται ενδελεχώς και  με επαγγελματίες τα γυναικεία σωματεία, με την κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία με απώτερο στόχο τη στήριξη των οικογενειών που μπορούν να «διασωθούν» γιατί φυσικά σε πολλές περιπτώσεις αυτό όχι μόνον είναι αδύνατον αλλά δεν ενδείκνυται κιόλας.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη όπως επισημαίνει η κ. Παχιαδάκη : «είχαμε συνομιλία με το Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ειρηναίο και συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε από κοινού ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των ιερωμένων από ειδικούς για την αντιμετώπιση περιστατικών που πέφτουν στην αντίληψη τους ή τους καταγγέλλονται. Θα μάθουν – όσο αυτό είναι δυνατόν- ποια περιστατικά «χρήζουν» βοήθειας ειδικών και θα πρέπει να κατευθύνουν τους εμπλεκόμενους προς αυτούς».

Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι να κατευθύνουν οι ιερείς τις αποφάσεις των πιστών αλλά να τους βοηθούν να καταλάβουν ότι το βασικό στοιχείο είναι η προστασία των ίδιων των γυναικών και φυσικά των παιδιών τους.  Το πρόγραμμα της «εκπαίδευσης» των ιερέων αναμένεται να ξεκινήσεις το επόμενο διάστημα και αφού σε συνεννόηση των εκπροσώπων της Κρητικής Εκκλησίας με τους επιστήμονες των Γυναικείων Σωματείων, συζητηθούν οι λεπτομέρειες και καταρτιστεί το πρόγραμμα σε ένα πλαίσιο που θα έχει ως στόχο την στήριξη του κοινωνικού ιστού.

Κύλιση στην κορυφή