Οι γιορτές πλησιάζουν και μαζί τους η διάθεση όλων για χαλάρωση, ξεκούραση, διακοπές και …φαγητό! Η απάντηση στις «προκλήσεις» των γιορτινών ημερών, είναι το μέτρο.
Γλυκά: Τα περισσότερα είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα μελομακάρονα, ούτε πως θα παχύνουμε αν καταναλώσουμε ένα κομμάτι Βασιλόπιτας. Η μέτρια κατανάλωση γλυκισμάτων είναι επιτρεπτή αρκεί να γίνεται με μέτρο (1-2 γλυκίσματα ημερησίως).
Γαλοπούλα: Ανήκει στα κρέατα με μειωμένα λιπαρά. Οι θερμίδες της εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Μια μερίδα γαλοπούλας (παραδοσιακή συνταγή) με γέμιση από ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο αποδίδει περίπου 700-800 θερμίδες. Μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση.
Ακολουθήστε τις οδηγίες για να καθίσετε στο εορταστικό τραπέζι, χωρίς στερήσεις και χωρίς να «φορτωθείτε» κιλά:
-Προτιμήστε άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
-Συνοδεύετε κάθε γεύμα σας, από σαλάτες λαχανικών χωρίς σως
-Αποφύγετε γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (γλυκά με κρέμες/ σοκολάτα).
-Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας
-Μην επιβαρύνετε τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και λιπαρά (συκώτι, εντόσθια)
-Καταναλώστε κόκκινο κρασί αντί άλλων αλκοολούχων ποτών
-Πίνετε άφθονο νερό (8 – 10 ποτήρια ημερησίως)
-Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα.