• Home
  • »
  • Ευ Ζην
  • »
  • Υγεία
  • »
  • Αντικαπνιστικός νόμος: Μια αποτυχία κοινωνίας και πολιτείας.

Αντικαπνιστικός νόμος: Μια αποτυχία κοινωνίας και πολιτείας.

Ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ποτέ και μια κοινωνία που παραμένει εκτεθειμένη στους κινδύνους του καπνίσματος. Ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι κίνδυνοι, τι δείχνουν οι αριθμοί και τι λένε πολιτική ηγεσία και επιστημονική κοινότητα που πιάνουν από κοινού το θέμα του καπνίσματος από την αρχή για πολλοστή φορά.
 

Για τον περιβόητο αντικαπνιστικό νόμο έχει χυθεί άπειρο μελάνι και έχει κυλήσει πια ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που η Πολιτεία επικεντρώθηκε στο θέμα του καπνίσματος θέλοντας να βάλει μια τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια Υγεία από μια μεγάλη απειλή. Γιατί όμως μοιάζει σήμερα σαν να βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν; Τι λένε οι Έλληνες, τι προτείνει η επιστημονική κοινότητα και πως βλέπει το θέμα η σημερινή πολιτική ηγεσία;

Την ώρα που οι καπνιστές στη χώρα μας μειώνονται, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 27%, και 33% στις νεαρές ηλικίες 16-24 ετών, το παθητικό κάπνισμα παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα που μοιάζει άλυτο παρά την αυστηρή νομοθεσία, εκθέτοντας σε κίνδυνο κάθε χρόνο πάνω από 130.000 εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, με το μέσο Έλληνα (συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, εγκύων, και ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα) να εκτίθεται σε ποσοστό 78,5% στο παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.

Άλλωστε πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε καφετέριες που για τα μάτια του κόσμου δεν έχουν στα τραπέζια τασάκια αλλά διάφορες άλλες πατέντες ώστε εκείνοι να μη φέρουν καμία ευθύνη; Πάντα, το πολυμήχανο ελληνικό μυαλό θα βρει τον τρόπο ώστε να γίνει το δικό του. Βέβαια,  σήμερα και τα τασάκια να είχαν σε κοινή θέα, κανείς δε μοιάζει να ενδιαφέρεται. Ούτε έλεγχοι γίνονται, ούτε πρόστιμα επιβάλλονται από ένα κράτος που σε ακόμη μια περίπτωση δεν εφαρμόζει το νόμο που το ίδιο θέσπισε.

Εκτός βέβαια αν κανείς επισκεφτεί ένα χώρο που σέβεται τον εαυτό του ή προσφέρει υψηλές υπηρεσίες (με το εξίσου υψηλό κόστος) ή είναι κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας που ακολουθεί παντού τους ίδιους κανόνες. Στην περιφέρεια δε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

“Ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση” σημείωσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου με τίτλο “Μιλάμε ανοιχτά για τον Καρκίνο. Πρόληψη και έγκυρη διάγνωση” που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία, δείχνοντας με έμμεσο τρόπο προς την πλευρά των καπνοβιομηχανιών και πρόσθεσε πως η μη εφαρμογή του νόμου αντικατοπτρίζει σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Σε αντίθεση όμως με την διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης ο Έλληνας ζητά πια μετ’ επιτάσεως να εφαρμοστεί ο νόμος με το 76% να αισθάνεται θυμό που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που δεν εφαρμόζει το νόμο για το κάπνισμα και το 78% να πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας μας. Το τσιγάρο πια έχει πάψει να αποτελεί “μόδα’ και “μαγκιά” και ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία.

 

πηγή: news247, Βασίλης Σφήνας
 

Κύλιση στην κορυφή