• Home
  • »
  • Ευ Ζην
  • »
  • Το στρες στη δουλειά… σκοτώνει

Το στρες στη δουλειά… σκοτώνει

Σε ζήτημα… ζωής και θανάτου αναδεικνύεται το εργασιακό στρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Τα άτομα που εργάζονται σε δουλειές με πολύ άγχος και δεν έχουν έλεγχο της δουλειάς τους, αλλά εκτελούν εντολές, πεθαίνουν σε νεώτερη ηλικία ή αρρωσταίνουν περισσότερο σε σχέση με όσους έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, μπορούν να φτιάξουν το πρόγραμμά τους και να θέσουν τους δικούς του στόχους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 2.363 κατοίκων ηλικίας περίπου 60 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που δεν είχαν έλεγχο της δουλειάς τους είχαν 15,4% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Από την άλλη πλευρά, όσοι ήλεγχαν μόνοι τους τη δουλειά, τους στόχους και το πρόγραμμά τους, είχαν 34% μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

“Εξερευνήσαμε τις απαιτήσεις της εργασίας, την ποσότητα της εργασίας, την πίεση του χρόνου και τις απαιτήσεις συγκέντρωσης που απαιτεί η κάθε δουλειά ως προβλεπτικούς παrάγοντες για τον θάνατο”, σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Kelley Erik Gonzalez-Mulé. “Tα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι στρεσογόνες εργασίες έχουν ξεκάθαρα αρνητικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων, όταν συνοδεύεται από μικρή εμπλοκή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, ενώ είναι επωφελείς για την υγεία των υπαλλήλων, οι εργασίες που ναι μεν εμπεριέχουν πολύ στρες, αλλά συνδυάζονται με μεγαλύτερη ελευθερία στη λήψη των αποφάσεων”.

Ο επικεφαλής της μελέτης συμβουλεύει τους εργοδότες “να αφήνουν τους εργαζόμενους να θέτουν τους δικούς τους στόχους, να φτιάχνουν το δικό τους πρόγραμμα και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων”.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι εκείνοι που είχαν στρες και λιγότερο έλεγχο στη δουλειά τους, είχαν μεγαλύτερο βάρος από εκείνους που είχαν “φωνή” στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. “Όταν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις μιας απαιτητικής δουλειάς, μπορεί να τρως περισσότερο ή να καπνίζεις, για να τα καταφέρεις”, εξηγεί ο Gonzalez-Mulé.

Και το είδος της εργασίας παίζει σημασία- όσοι δούλευαν σε δουλειές με λίγα καθήκοντα ή οικοδομικές εργασίες είχαν πολύ πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, από ό, τι οι άνθρωποι σε θέσεις γραφείου”, είπε.”Είναι ενδιαφέρον ότι παρατηρήσαμε πολύ χαμηλό ποσοστό θανάτου των εργαζομένων στη γεωργία».

 

Κύλιση στην κορυφή