Μπορεί να είναι η εποχή του κινητού και του ipad, αλλά ένα καλό βιβλίο πάντα έχει να προσφέρει σε ένα παιδί και σε έναν έφηβο. Διαλέξαμε 8 τίτλους βιβλίων που θεωρούνται κλασικοί και κάθε παιδί και έφηβος πρέπει να διαβάσει.
1. “Ο Μικρός πρίγκηπας” του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ένα βιβλίο για την ομορφιά της ζωής, της φιλίας, των συναισθημάτων…
2. “Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Οι περιπέτειες του Μέλιου Καδρά, στην εποχή των αρχών του αιώνα μας στη φτωχή Ελλάδα. Ένα βιβλίο όλο συναίσθημα και συγκίνηση.
3. «Ο κόσμος της Σοφίας» του Γιοστέιν Γκάαρντερ. τα βασικά φιλοσοφικά ερωτήματα μέσα από τις αναζητήσεις μιας 14χρονης, σε ιδιαίτερα απλουστευτικό ύφος για εύκολη κατανοήση.
4.«Το άρωμα», του Πάτρικ Ζίσκιντ. Έχει μεταφραστεί σε 49 γλώσσες. Οι ιστορίες ενός Εφήβου με το χάρισμα της οξύτατης όσφρησης, στο ¨σκοτεινό” Παρίσι.
5.«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο», του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Το κορυφαίο αντιπολεμικό βιβλίο. Η ιστορία ενός 20χρονου στον Α´ παγκόσμιο πόλεμο
6. «Το καπλάνι της βιτρίνας», της Άλκης Ζέη. Η ιστορία δύο κοριτσιών σε ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου, με φόντο το ταριχευμένο καπλάνι, (Λεοπάρδαλη) στη βιτρίνα του σπιτιού όπου ζουν. Απίθανες περιπέτειες με χιούμορ και σπιρτάδα.
7. “Η φάρμα των ζώων», του Τζωρτζ Όργουελ. Ενα ανάγνωσμα απαραίτητο των εφηβικών χρόνων. Το προτελευταίο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα εκδόθηκε το 1945 και είναι μια σκοτεινή αλληγορία, όπου τα ζώα μιας φάρμας επαναστατούν κατά του δεσποτικού αφέντη τους και δομούν, ανεξάρτητα και ελεύθερα πια, έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.
8. “Τα σταφύλια της οργής”, του Τζων Στάινμπεκ. Ένα κλασσικό μυθιστόρημα στο οποίο αποτυπώνεται η αδικία της ζωής, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στο πλαίσιο των αγροτικών κοινωνιών της Αμερικής των αρχών του 20ου αιώνα.
Βέβαια υπάρχουν πολλά άλλα βιβλία που είναι απαραίτητο να διαβαστούν, όπως π.χ. «Μικρή Ιστορία του Κόσμου» του Ερνστ Γκόμπριχ, μια αφηγηματική σύντομη ιστορία του κόσμου μας δοσμένη με ακρίβεια και σαφήνεια
ή το “ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα” του Μαρκ Χάντον, στο οποίο μέσα από την αφήγηση με χιούμορ ενός παιδιού με αυτισμό, μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα του κόσμου μας.
Ακόμη ιδιαίτερα χρήσιμα για τα μικρά παιδιά είναι “Ο τρελλαντώνης”, της Πηνελόπης Δέλτα, ή οι ιστορίες του Ευγένιου Τριβιζά.