22 Φεβρουαρίου, η παγκόσμια ημέρα Σκέψης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ (22/2/1857).

Την ημέρα αυτή οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.

Όμως η παγκόσμια ημέρα σκέψης, έχει και μια γενικευμένη έννοια, εκείνη του στοχασμού. Της λογική επεξεργασίας και διασύνδεσης των πραγμάτων. Έτσι η ίδια η έννοια της ημέρας, μας βάζει σε σκέψεις για το πόσο σήμερα στοχαζόμαστε,σκεφτόμαστε δηλαδή με όρους λογικής και ενσυναίσθησης. Με τη διαλλεκτική, λογική σκέψη ασχολήθηκαν πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, όμως ειδικά σήμερα, ο στοχασμός, η διαλεκτική λογική σκέψη, φαίνεται να λείπει από τους νεοέλληνες, στους οποίους κυριαρχεί η παρόρμηση, η ενστικτώδικη και συναισθηματική δράση. Η έλειψη στοχαστικής ικανότητας οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό, στην έξαρση της ιδεολογικής αντί της λογικής δράσης. Στην επικράτηση των συναισθηματικών φορτίσεων και των στερεοτύπων.

Ευκαιρία λοιπόν η σημερινή ημέρα για σκέψεις και ανα-στοχασμούς πάνω στην ουσία των πραγμάτων.

 

Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin, 1840-1917) ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

«Ο Σκεπτόμενος» (φωτό) είναι από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα γλυπτά του: είναι η απεικόνιση του ανθρώπου που διαλογίζεται στο πεπρωμένο του

Κύλιση στην κορυφή