• Home
  • »
  • Πολιτισμός
  • »
  • Πολύτεκνη μητέρα φτιάχνει αριστουργήματα με βάγια – Οι σταυροί στο ναό του χωριού Πλώρα της Μεσαράς

Πολύτεκνη μητέρα φτιάχνει αριστουργήματα με βάγια – Οι σταυροί στο ναό του χωριού Πλώρα της Μεσαράς

Το πανέρι με τους σταυρούς έφθασε στον εσπερινό του Σαββάτου του Λαζάρου στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού στην Πλώρα, όπως κάθε χρόνο. Tην Κυριακή των Βαίων οι σταυροί μοιράστηκαν και οι πιστοί επαίνεσαν τους δημιουργούς τους.

Της Μαρίας Καλλέργη

Είναι οι ίδιοι, που εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, με πίστη και ευλάβεια ετοιμάζουν τους σταυρούς. Τα ηνία από τους προηγούμενους πήρε η Θεονύμφη Ζαχαριουδάκη όταν ήρθε νύφη στο χωριό, πριν από δύο δεκαετίες. Ήταν κάτι σαν τάμα, αλλά και μια συνήθεια που η μικρή Θεονύμφη με τις τρεις αδερφές της απέκτησαν από μικρές.

Όλοι στην οικογένεια έφτιαχναν σταυρούς με βάγια, όπως θα πει στο cretewoman, καθώς ο παππούς που ήταν επίτροπος στην εκκλησία στο Ζαρό είχε αναλάβει να φτιάχνει τους σταυρούς. Κι έτσι έμαθαν να φτιάχνουν τους σταυρούς.

 

Η Θεονύμφη όταν παντρεύτηκε άρχισε να φτιάχνει τους σταυρούς, στον τόπο που πήγε να ζήσει κι έγινε και δικός της. Έκανε τέσσερα παιδιά τα οποία μεγαλώνοντας ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, μάθαιναν να φτιάχνουν σταυρούς. Έτσι τη μητέρα στην κατασκευή των σταυρών κάθε χρόνο βοηθούν οι δύο μεγαλύτερες κόρες η Ιωάννα και η Σοφία Καλλέργη αλλά και τα δύο μικρότερα αγόρια ο Μιχάλης και ο Γιώργος.

 

Έργα τέχνης

Η κατασκευή των των σταυρών για την οικογένεια της Θεονύμφης είναι …. μια ιεροτελεστία που δεν διεκπεραιώνει απλώς , αλλά το κάνει με πολύ κέφι και χαρά. Για την πολύτεκνη μητέρα είναι αυτονόητη η προσφορά στην ενορία της Πλώρας και τους ενορίτες με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει.

Σταυρούς δε φτιάχνει μόνο η Θεονύμφη αλλά και η αδερφή της που είναι πρεσβυτέρα σε διπλανό χωριό και σε συνεργασία με την οποία εξέλιξαν αυτά που είχαν μάθει από τον παππού της, πλέκοντας τα βάγια με τρόπο περίτεχνο και δημιουργώντας νέα σχέδια σταυρών αλλά και γενικά δημιουργήματα με τα χέρια τους που είναι πραγματικά αριστουργήματα.

Εκτός από τους σταυρούς η οικογένεια αναλαμβάνει και … διακόσμηση της εκκλησίας με εξαιρετικά δημιουργήματα από βάγια για τις πύλες αλλά και την είσοδο του ναού. Τα βάγια άλλωστε στη θρησκευτική λατρεία αλλά και στην παράδοση υποδηλώνουν πανηγυρισμούς. Γι αυτό και λέμε ότι τον υποδέχθηκαν “μετά Βαίων και κλάδων”.

Ο ιερέας της ενορίας Πλώρας Δημήτρης Παπαδομανωλάκης με τους σταυρούς ανά χείρας 

Τα … ξέρανε το σκουλήκι

Κάποτε στην ευρύτερη περιοχή της Πλώρας αλλά κυρίως γύρω από τον Αη Γιώργη τον Καλαμιάρη υπήρχαν πολλές βαγιές – φοίνικες και έτσι ήταν εύκολο να βρεθούν τα βάγια για τους σταυρούς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το σκαθάρι που αφανίζει τους φοίνικες της Κρήτης, σκουλήκι όπως το λένε στο χωριό, “χτύπησε” τους φοίνικες και τους ξέρανε.

Φυσικά αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την κ.Ζαχαριουδάκη η οποία δε δίστασε να “ξενιτευτεί” και να φθάσει ως το Τυμπάκι για να βρει και να κόψει με τα χέρια της τα βάγια που θα έφτιαχνε τους σταυρούς. Και φυσικά όλη της ικανοποίηση είναι η ευχαρίστηση των άλλων που καταγράφεται στο πρόσωπο της με ένα φωτεινό χαμόγελο, κι ας αρνείται να φωτογραφηθεί.

Κύλιση στην κορυφή