Στον πολιτισμό της γευστικής μνήμης, της ισχυρότερης από τις μνήμες της ζωής μας, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοερά αλλά και πραγματικά οι εκατοντάδες επισκέπτες που πέρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας από το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας. Τα απρόβλεπτα της μαγειρικής δεν έλειψαν ωστόσο όλα ήταν τέλεια. Ο κουνενός … ανέβηκε το φτάζυμο μοιράστηκε, το γαμοπίλφο ήταν εξαιρετικό.
Παλιά φαγητά με πρωταγωνιστές τους καρπούς και τα προιόντα της τιμητικ ή τους ενώ κάποια ξεχασμένα και υπό εξαφάνιση σχεδόν υλικά έδωσαν το δικό τους παρόν. Κάποια από τα φαγητά όπως οι χοχλιοί με χόντρο ή αγκινάρες και κουκιά ή ρεβίθια, απάκι βρίσκονται συχνά πυκνά ακόμα στα πιάτα μας. Λιγότερο συνηθισμένα όπως το όσπριο μπίζα ή η ζέα και πρωτότυπες τοπικές συνταγές όπως το καλυβιανό νηστίσιμο στιφάδο, τα ντολμαδάκια με συκώτι, ο Μεσσαρίτικος τζουλαμάς και Αμπελουζανές πίτες αποτέλεσαν ευχάριστη γευστική έκπληξη.
Το φεστιβάλ ήταν στην κυριολεξία ένα πανηγύρι γεύσεων, χρωμάτων κι αρωμάτων με την Κρήτη να πρωταγωνιστεί και τις κουτάλες … παίρνουν φωτιά. Ποτέ δε συναντήσαμε τόσους μάγειρες και μαγείρισσες από συλλόγους πολιτιστικούς ή και συλλόγους γυναικών να μαγειρεύουν με τέτοιο κέφι και χαρά. Οι φωτογραφίες είναι ζωντανός μάρτυρας όσων συνέβησαν.