Ένα ελαφρύ αφράτο και πεντανόστιμο κέικ λεμονιού καλυμμένο με γλάσο λαιμ. Μια απλή, εύκολη και γρήγορη στη παρασκευή της συνταγή για να απολαύσετε ένα υπέροχο κέικ σε όλες τις περιστάσεις.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
3 αυγά
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ή ανάμεικτο με σπορέλαιο
4 κ.σ. φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο λαιμ:
2 κ.σ. χυμό λαιμ
2 κ.γ. ξύσμα λάιμ
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ: Σε ένα μπολ βάζετε τα αυτά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για αρκετή ώρα με το μίξερ μέχρι να αναμειχθούν καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε το λάδι, το γάλα, το χυμό και ξύσμα λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα αλευριού στο μείγμα αυγών σταδιακά, λίγο τη φορά συνεχίζοντας το χτύπημα και μόλις ομογενοποιηθούν σταματάτε αμέσως το χτύπημα. [*]
Αδειάζετε το μείγμα σε μέτρια στρογγυλή με τρύπα στη φόρμα για κέικ ή αντίστοιχη μακρόστενη την οποία έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνετε το κέικ σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι ένα ξύλινο καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό.
Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ μέσα στη φόρμα να “σταθεί” και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε φόρμα και το αφήνετε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Λίγο πριν κρυώσει φτιάχνετε το γλάσο με λάιμ ως εξής.
Για το γλάσο λαιμ: Σε ένα μπολ ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα λάιμ, τα χτυπάτε πολύ καλά και μόλις κρυώσει καλά το κέικ το περιχύνετε με το γλάσο.
[*] Σε όλα τα κέικ από την ώρα που θα ρίξετε μέσα το αλεύρι πρέπει να το χτυπήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο στο στο μίξερ για να βγει αφράτο το κέικ και να μη σφίξει. Προτιμήστε, αν είναι εφικτό, αντί να το χτυπάτε στο μίξερ να το ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
sintayes.gr