Το φάντασμα της τρομοκρατίας. Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Η νέα τρομοκρατική επίθεση στην τουρκία, δείχνει πόσο δύκολο είναι τελικά να υπάρξει μια ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Πολλοί μιλούν ότι η Ευρώπη θα μάθει να ζει τελικά με την αγωνία της τρομοκρατίας, παρόλο που οι αστυνομικές και οι μυστικές υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών, βρίσκονται οργανωμένες όσο ποτέ. Όμως η αντιμετώπιση ενός φανατικού αποφασισμένου να πεθάνει, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μόνο οι προλητπικές ενέργειες (πληροφορίες, παρακολουθήσεις υπόπτων κλπ) θα μπορούσαν να περιορίσουν το φαινόμενο.

Όμως η Τουρκία είναι διαφορετική περίπτωση. Είναι μια χώρα όπου εκτός όλων των άλλων, (Κουρδικό, προσφυγικό, ανταγωνισμοί εξουσίας κλπ) συγκρούονται ο δυτικός τρόπος ζωής με την τουρκική ισλαμική παράδοση. Επιπλέον, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού, οι στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες είναι αποδυναμωμένες και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στελέχη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Oπως ξέρουμε ο Ρώσος Πρέσβης δολοφονήθηκε από έναν 21 χρονο αστυνομικό, ενώ ο πρώτος νεκρός της τελευταίας τρομοκρατικής επίθεσης, ήταν ένας νεαρός αστυνομικός 10 μηνών υπηρεσίας, 21 χρόνων επίσης, ο οποίος είχε επιφορτιστεί να φυλάει την είσοδο του κέντρου Reina.

Την ίδια στιγμή υπάρχει μια  αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας , η οποία από υποστηρικτής του ISIS, τελικά συμμάχησε με τους ρώσους προκειμένου, βλέποντας την επερχόμενη ήτα του ISIS, να αποφύγει μια ενδυνάμωση των κούρδων που θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και ίδρυση κουρδικού κράτους. Το ISIS, προφανώς θα επιζητήσει την “τιμωρία” της Τουρκίας από αυτή την αλλαγή πολιτικής. Ήδη ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση της Πρωτοχρονιάς στην Κωνσταντινούπολη. Δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι από σύμαχος και οικονομικός αποδέκτης του πετρελαίου του ISIS η Τουρκία μετετράπη σε αντίπαλο.

Αν λάβουμε υπόψη μας και την οικονομική κατάρρευση που επιτείνεται με την κατάρευση του τουρισμού, βλέπουμε ότι η γειτονική μας χώρα, αντιμετωπίζει τέτοιας φύσης προβλήματα που την καθιστούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης στη γύρω περιοχή.

Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα, εμπεριέχει κινδύνους αλλά ίσως και ευκαιρίες. Η ύπαρξη μιας αποσταθεροποιημένης Τουρκίας δίπλα μας, μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ρεύματος, ή ακόμη μπορεί από κάποια ομάδα φανατικών ή σε μια προσπάθεια του καθεστώτος για αποπροσανατολισμό, να δημιουργηθεί κάποιου είδους επισόδιο στο Αιγαίο.

Ευκαιρία μπορεί να είναι πέρα από την αξιοποίηση των αλλαγών στα τουριστικά ρεύματα, η εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό που θα μπορούσε να είναι βιώσιμη, αλλά και η ενδυνάμωση της στρατηγικής θέσης της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα της περιοχής που θα μπορούσε να συμβάλλει με διάφορους τρόπου στην υποβοήθηση των διεθνών οργανισμών και γενικά της ειρήνης.

Απομένει στην Ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και να μειώσει τους κινδύνους.

Κύλιση στην κορυφή