Όλοι, από τους ρoκ σταρ μέχρι τα style icons (ακόμη και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ) έχουν αγκαλιάσει το τζιν τζάκετ εδώ και αρκετές δεκαετίες. Και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για ένα από τα πλέον ευκολοφόρετα, πολυμορφικά και cool κομμάτια του σύγχρονου στιλ.
Το τζιν τζάκετ αποτελεί ένα ενδιαφέρον ρούχο που ουσιαστικά ποτέ δεν έφυγε από τη μόδα, ενώ την ίδια στιγμή, ποτέ δεν υπήρξε απόλυτα trendy. Εδώ δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ: φυσικά το τζιν τζάκετ είναι εξαιρετικά cool, αλλά ποτέ δεν θα μπει στη λίστα των κομματιών που “πρέπει οπωσδήποτε” να φορέσουμε, ποτέ δεν θα γίνει το “hot” ρούχο της σεζόν. Ο λόγος; Είναι τραχύ και ιδιαίτερο, πολύ αμερικάνικο και διαθέτει έντονη αισθητική προλεταριάτου. Βέβαια, σε αντίθεση με άλλα μοδάτα ρούχα, το τζιν τζάκετ ποτέ δεν θέλησε να εντυπωσιάσει το “it” crowd ή να αποτελέσει απαραίτητο συμπλήρωμα της “στολής” των hipsters.
Η αρχή του παντός
Όπως πολλά άλλα είδη ρούχων, το τζιν τζάκετ δημιουργήθηκε για την εργατική τάξη. Η “εφεύρεσή” του μπορεί να τοποθετηθεί κάποια στιγμή στα τέλη του 1800, ενώ δημιουργός του λέγεται ότι ήταν ο Levi Strauss (ο πατέρας του τζιν). Εκείνη τον εποχή, ο Strauss εμπνεύστηκε ένα κομμάτι που το αποκάλεσε “μπλούζα της εργατιάς” και αποτελούσε το εμβρυακό στάδιο του τζιν τζάκετ.
Και μολονότι είναι αρκετά δύσκολο να βάλουμε σε αυστηρή χρονολογική σειρά την ιστορία του εν λόγω ρούχου, λίγο-πολύ, η εξέλιξή του είχε ως εξής: στα 1900, το τζιν τζάκετ κατέκτησε το γουέστερν ντύσιμο, δεδομένου ότι όλοι οι καουμπόις το υιοθέτησαν με ζέση λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της άκρως αρρενωπής του αύρας. Καθώς, όμως, η εποχή των καουμπόις έσβησε και έγινε κομμάτι της αμερικανικής μυθολογίας, το τζιν μετατράπηκε σε ένα cool τρόπο για να αποτίνει κανείς φόρο τιμής στην Άγρια Δύση – κυρίως, δε, από τους σταρ της μεγάλης οθόνης και τους τραγουδιστές της country μουσικής- και στον αυθεντικό της τρόπο ζωής. Θυμίζω τον άνδρα της Marlboro, ο οποίος ανέδυε σεξ απίλ και πάντα φορούσε ένα φθαρμένο, στενό τζιν τζάκετ…
Το Χόλιγουντ ακολούθησε. Ο Bing Crosby φορούσε ένα τζιν κοστούμι ειδικά φτιαγμένο για αυτόν από την Levi Strauss & Co. Λέγεται μάλιστα ότι ένα ξενοδοχείο στον Καναδά δεν του επέτρεψε την είσοδο στους χώρους του επειδή ήταν ντυμένος από την κορυφή έως τα νύχια με ντένιμ! Στις ταινίες, το τζιν τζάκετ έκανε την εμφάνισή του όταν ο ήρωας έκανε κάτι ανατρεπτικό για την εποχή (π.χ. καβαλούσε μοτοσυκλέτα).
Το τζιν τζάκετ στην ποπ κουλτούρα
Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το τζιν τζάκετ απομακρύνθηκε από τους συνειρμούς με την Άγρια Δύση και τα γουέστερν και ενσωματώθηκε στις στιλιστικές επιλογές της ποπ γενιάς. Οι πανκ μουσικοί, οι μπίτνικ ποιητές, ο αφρός της χιπ χοπ σκηνής, το φόρεσαν με περηφάνια και έντονη διάθεση για πειραματισμούς. Και ξαφνικά, έγινε συνώνυμο με τη μάχη ενάντια στο κατεστημένο. Ο Tupak, η Madonna αλλά και πιο πριν, οι Clash, το λάτρεψαν όσο λίγοι.
Σιγά σιγά μεταπήδησε στις πασαρέλες. Και από εκεί στην υψηλή ραπτική. Χωρίς, ωστόσο, να χάσει στο ελάχιστο την αντικαθεστωτική του φλέβα.
Πώς θα το φορέσετε:
• Πάνω από ένα φλοράλ φόρεμα για επιπλέον στιλ ή για τις πιο κρύες ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές βραδιές.
• Με υφασμάτινο παντελόνι και ένα λευκό ή εμπριμέ τοπ.
• Με μίντι ή μάξι φούστα και κάποιο τοπ.
• Σε συνδυασμό με λευκό πουκάμισο.
• Προτείνω να αποφύγετε τη ζώνη -δείχνει λίγο περασμένης εποχής.
• Φοριέται από το πρωί έως το βράδυ με τα κατάλληλα αξεσουάρ (από backpack μέχρι clutch τσάντα και από λευκά sneakers μέχρι ψηλοτάκουνα).
womanidol.com Βάνα Αντωνοπούλου