Μια καλή έκδοση για ένα κακό βιβλίο προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη
Όταν το 2016, 70 χρόνια μετά από την πρώτη του έκδοση, επανεκδόθηκε το βιβλίο «Ο αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες. Το βιβλίο, έκτασης 800 σελίδων, αποτέλεσε το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο του φασισμού, ενώ περιέχει και έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία του Χίτλερ. Ο πρώτος τόμος του βιβλίου γράφτηκε το 1924 και δημοσιεύθηκε το 1925.
Στην επανέκδοση προχώρησε το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου και του Βερολίνου, το οποίο εργάστηκε για την επανέκδοση από το 2012, περιγράφοντας τη νέα έκδοση ως «κριτική» με στόχο την απομυθοποίηση του βιβλίου: «Η κριτική αυτή έκδοση πρέπει να γίνει αντιληπτή ως μια συνεισφορά στην ιστορική και πολιτική διαφώτιση». Ο στόχος είναι η αποδόμηση του Χίτλερ και της προπαγάνδας του».
Η έκδοση, τον Ιανουάριο του 2016, όταν δηλαδή απελευθερώθηκαν τα δικαιώματα του βιβλίου, δίχασε το γερμανικό κοινό. Ένα τμήμα υποστήριξε ότι η κυκλοφορία του βιβλίου μπορεί να ενισχύσει τις ακροδεξιές ιδέες, ενώ ένα άλλο ισχυρίστηκε πως το να παραμείνει στο σκοτάδι είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Η έκδοση του 2016 αριθμούσε 4.000 αντίτυπα. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2017, έχουν πουληθεί 85.000 αντίτυπα, αριθμός ρεκόρ, κάνοντας το πόνημα του φασισμού μπεστ-σέλλερ.
«Οι αριθμοί μας ξεπέρασαν», παραδέχτηκε ο εκδότης του βιβλίου, Αντρέας Βίρτσινγκ, που εργάζεται ως διευθυντής στο Ινστιτούτο Νεότερης Ιστορίας του Μονάχου. Παρόλο που το σημερινό βιβλίο περιέχει κριτικό, ακαδημαϊκό σχολιασμό των επιχειρημάτων του Χίτλερ, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτή την έκρηξη πωλήσεων. Σε αντίθεση με την αρχική έκδοση του «Ο Αγών Μου», το 1925, η νέα έκδοση έχει λευκό εξώφυλλο, χωρίς φωτογραφία του Χίτλερ, και φέρει τον υπότιτλο «Μία κριτική έκδοση».
Είναι φανερή η προσπάθεια των εκδοτών να έρθουν μέσω των κειμένων στην επιφάνεια οι ψευδείς ή παραπλανητικοί ισχυρισμοί του ναζιστή ηγέτη, ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να «σκανάρει» το προφίλ των αναγνωστών. Οι εκδότες υποστηρίζουν ότι οι αγοραστές του βιβλίου δεν είναι αντιδραστικοί ή ακροδεξιοί, αλλά κυρίως αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την πολιτική και εκπαιδευτικοί, επικαλούμενοι μαρτυρίες τοπικών βιβλιοπωλών.
Παρά το ενδιαφέρον από πολλές χώρες για την επανέκδοση του «Ο Αγών μου», οι εκδότες δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν μια περιοριστική πολιτική για τα διεθνή δικαιώματα. Οι εκδόσεις που έχουν προγραμματιστεί προς το παρόν είναι στα αγγλικά και τα γαλλικά.
Τα δικαιώματα του βιβλίου ανήκουν στη Βαυαρία από το 1945, όταν οι σύμμαχοι τα έδωσαν στο κρατίδιο, μετά την ήττα της Γερμανίας. Για 70 χρόνια, το κράτος αρνήθηκε να επιτρέψει την ανατύπωση του βιβλίου από σεβασμό για τα θύματα των Ναζί και προκειμένου να αποτρέψει την υποκίνηση του μίσους.
elculture