Ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το συκώτι και σοτάρετε καλά. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ρύζι και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μερικά λεπτά ακόμα.
Συστατικά
- 160 γρ. συκωτάκια γαλοπούλας ή συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα (για τη γέμιση)
- το πράσινο φύλλο από κρεμμυδάκι φρέσκο ή πράσο, ψιλοκομμένο κατά μήκος (για τα πουγκιά)
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τη γέμιση)
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες (για τα πουγκιά)
- λίγη κανέλα σκόνη (για τη γέμιση)
- αλάτι (για τη γέμιση)
- 1 κουταλάκι ζάχαρη (για τη γέμιση)
- 80 γρ. Κουκουνάρια (για τη γέμιση)
- 1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (για τη γέμιση)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (για τη γέμιση)
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (για τη γέμιση)
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (σπιτικό ή από κύβο) (για τη γέμιση)
- 300 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φετούλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα) (για τη γέμιση)
- 1 φλιτζάνι αιγοπρόβειο βούτυρο (γάλακτος) (για τη γέμιση)
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (για τη γέμιση)
- ελαιόλαδο (για τα πουγκιά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε το συκώτι και σοτάρετε καλά. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ρύζι και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μερικά λεπτά ακόμα. Ρίχνετε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, την κανέλα και τη ζάχαρη. Ρίχνετε 1½ φλιτζάνι από τον ζωμό, και όταν πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Ξεπαγώνετε το φύλλο και το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια 10-12 εκ. Βάζετε στη μέση κάθε κομματιού από μια κουταλιά γέμιση. Σηκώνετε τις 4 άκρες και τις στρίβετε μαζί ώστε να δημιουργηθούν πουγκάκια στο μέγεθος μεγάλου σύκου. Τα δένετε με ζεματισμένα φύλλα φρέσκων κρεμμυδιών ή πράσων. Αραδιάζετε τα πουγκιά σε βουτυρωμένο ταψί και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο καυτό βούτυρο. Ρίχνετε στο ταψί και τον υπόλοιπο ζωμό κρύο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1750C μέχρι να ροδίσουν και να απορροφήσουν τον ζωμό. Τα σερβίρετε ζεστά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.