Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το τριμμένο μπισκότο και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια πατήστε το σε μία στρογγυλή φόρμα 20-25 εκ. ή σε 8-12 στρογγυλά φορμάκια των 10 εκ. Συμπιέστε το μείγμα στον πάτο της φόρμας με τη βάση ενός ποτηριού ή μ’ ένα κουτάλι. Πιέστε το προς τα κάτω μέχρι να γίνει συμπαγές. Αφήστε το στην άκρη. Σ’ ένα μίξερ βάλτε το παγωτό και περίπου τα 3/4 από τη σαντιγί. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Συστατικά
- 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
- 180 γρ. τσιπς κουβερτούρας (για τη φοντάν σος)
- 1/2 κούπα βούτυρο (για τη φοντάν σος)
- 1/2 κούπα φοντάν σος
- 300 γρ. μπισκότα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
- 1 κιλό σαντιγί
- 2 κιλά παγωτό βανίλια, μαλακωμένο
- 4 κούπες τριμμένο μπισκότο
- 400 γρ. Ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα (για τη φοντάν σος)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το τριμμένο μπισκότο και το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια πατήστε το σε μία στρογγυλή φόρμα 20-25 εκ. ή σε 8-12 στρογγυλά φορμάκια των 10 εκ.
Συμπιέστε το μείγμα στον πάτο της φόρμας με τη βάση ενός ποτηριού ή μ’ ένα κουτάλι.
Πιέστε το προς τα κάτω μέχρι να γίνει συμπαγές. Αφήστε το στην άκρη.
Σ’ ένα μίξερ βάλτε το παγωτό και περίπου τα 3/4 από τη σαντιγί.
Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τοποθετήστε τα 3/4 των μπισκότων σε μία σακούλα, κλείστε την καλά, πάρτε ένα πλάστη και χτυπήστε τα μέχρι να σπάσουν τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια.
Τώρα βάλτε τα κομμάτια στο μίξερ.
Ανακατέψτε το μείγμα με τα κομμάτια μπισκότου και το παγωτό μέχρι ν’αφρατέψουν, προσθέστε το εκχύλισμα αμυγδάλου και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και το εκχύλισμα.
Αφήστε και αυτό στην άκρη.
Για τη φοντάν σος:
Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο.
Ρίξτε και ανακατέψτε τα κομματάκια σοκολάτας.
Προσθέστε το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα.
Ανακατεύετε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Το βούτυρο θα πάρει ένα λεπτό για να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Όταν η σος είναι λεία και μεταξένια, τότε είναι έτοιμη.
Αφήστε τη σος να κρυώσει λίγο. Ύστερα, μ’ένα κουτάλι πάρτε λίγη από τη σος και ραντίστε πάνω από τα μπισκότα στη φόρμα.
Μην την απλώσετε παντού, απλά όπου πάει με το κουτάλι.
Στη συνέχεια, ρίξτε στη φόρμα το μείγμα με το παγωτό και λειάνετε την επιφάνεια.
Τοποθετήστε τη φόρμα στην κατάψυξη για 4 ώρες.
Βγάζετε από την κατάψυξη, ξεφορμάρετε και ντεκοράρετε με την υπόλοιπη σαντιγί και ένα ολόκληρο μπισκότο.
Tip: Για τους λάτρεις της σοκολάτας, η ίδια συνταγή γίνεται και με παγωτό σοκολάτα αντί για παγωτό βανίλια.