Εξαιρετικά λευκά τυριά σε πολλές εκδοχές και ποικιλίες με γεύση απαλή ή και λίγο πικάντικη μπορεί να βρει στην Κρήτη. Η παραγωγή του γίνεται από βιοτεχνίες ή και βιομηχανίες τυροκομικών ειδών σε ποσότητες που δεν καλύπτουν απλώς την ντόπια αγορά αλλά εξάγονται κιόλας.
Στην ουσία πρόκειται για το τυρί που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται φέτα και χρησιμοποιείται ως σνακ με παραδοσιακό Κρητικό παξιμάδι, στη σαλάτα ή ως γέμισμα για πίτες με άλλα υλικά ή και με χόρτα.
Αυτό που φαίνεται να κάνει το Κρητικό λευκό τυρί ξεχωριστό είναι η πλούσια χλωρίδα στα ορεινά του νησιού και το ξηροθερμικό κλίμα που δίνουν ιδιαίτερα γευστικά προϊόντα. Στην αγορά μπορεί να βρει ο καταναλωτής μεγάλη ποικιλία τυριών από μικρές ή και μεγαλύτερες εταιρείες τυροκομικών. Το λευκό τυρί είναι ένα τυρί το οποίο παρασκευάζεται από μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος , απαιτεί τουλάχιστον δίμηνη ωρίμανση και δε θεωρείται εποχιακό τυρί καθώς καταναλώνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Θρεπτικό με λίγες θερμίδες
Το λευκό τυρί περιέχει μόλις 264 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή χαμηλότερα από όλα τα άλλα τυριά που φτιάχνονται με πλήρες γάλα, με εξαίρεση τη ρικότα και τη μοτσαρέλα. Οι χαμηλές του θερμίδες προέρχονται από τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε λιπαρά που είναι 21 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Προσφέρει ποσότητες από βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης μιας ποσότητας 14% ριβοφλαβίνης, 8% βιταμίνης Β12, 9% φώσφορο, 6% βιταμίνη Β6, 6% σελήνιο και 5% ψευδάργυρο. Προσθέτοντάς την στις σαλάτες σας ενισχύετε την πρόσληψη της πρωτεΐνης σας και παράλληλα προσθέτετε στο φαγητό σας μια δυνατή γεύση, χωρίς να φορτώσετε πολλές θερμίδες στο γεύμα σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρει κανείς μη επεξεργασμένα τυριά, αλλά όταν θα βρει θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Το λευκό τυρί είναι ένα από αυτά τα τυριά γιατί περιέχει πολλά ενεργά ένζυμα και ωφέλιμες προβιοτικές καλλιέργειες, παράγοντες που λείπουν από τυριά που παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα
Στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο
Αναζητώντας την προέλευση στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στον περίφημο μύθο του κύκλωπα Πολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.
Το λευκό τυρί παραγόταν και στο Βυζάντιο με την ονομασία “τύρος” (που θα πει πρόσφατος). Το όνομα φέτα είναι ιταλικής προέλευσης και προέρχεται από μια αναφορά του 17ου αιώνα στο είδος αυτού του τυριού που κοβόταν σε φέτες για να τοποθετηθεί στα βαρέλια.