• Home
  • »
  • Ευ Ζην
  • »
  • Υγεία
  • »
  • Γιατί ο κορονοϊός δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται το καλοκαίρι

Γιατί ο κορονοϊός δεν σταμάτησε να εξαπλώνεται το καλοκαίρι

Μικρό χονικό διάστημα μας χωρίζει από την περίοδο κατά την οποία επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δήλωσαν αισιόδοξοι πως το καλοκαίρι θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά τον κορονοϊό, θεωρία η οποία μοιάζει ιδιαιτέρως αδύναμη επί του παρόντος.

Οι ειδικοί επικαλούντο, μεταξύ άλλων, μελέτες για την επίδραση του ηλιακού φωτός ή παραγόντων όπως οι διακυμάνσεις σε θερμοκρασία και υγρασία σε ιούς καθώς και τις εποχικές τάσεις άλων κορονοϊών, με αποτέλεσμα πολλοί εξ ημών να τρέφουμε ελπίδες για ένα καλοκαίρι όχι τόσο διαφορετικό από τα άλλα.

Ωστόσο, ο ιός που έχει μέχρι στιγμής μολύνει 13.357.992 άτομα και ευθύνεται για την απώλεια 579.509 ζωών (στοιχεία Johns Hopkins την 15η/7, στις 17:00, ώρα Ελλάδας) επιταχύνεται σε πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ ακόμη και στην Ελλάδα, η οποία διαχειρίστηκε την πανδημία ομολογουμένως ικανοποιητικά το περασμένο διάστημα, φαίνεται να είναι αντιμέτωπη με ανησυχητικές εξάρσεις της υγειονομικής κρίσης.

Οι τρεις λόγοι

Τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό, ο τρόπος μετάδοσης του ιού και η συμπεριφορά των πολιτών συγκαταλέγονται στους λόγους που εξηγούν την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Ειδικότερα, η ανοσία στον νέο κορονοϊό φέρεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή στον πληθυσμό, γεγονός ανησυχητικό μιας και που ερευνητές διαπίστωσαν τον Μάιο (περιοδικό Science) πως οι εποχιακές αλλαγές στο κλίμα έγιναν σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της ιογενούς εξάπλωσης μόνο αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού είχε αποκτήσει ανοσία στον ιό.

Σημειώνεται πως το μοντέλο της εν λόγω έρευνας δεν αξιοποίησε τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για τον SARS-CoV-2, αλλά τη συμπεριφορά ιών «μακράς κυκλοφορίας» σε διάφορες κλιματικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων δύο κορονοϊών που είναι γνωστό ότι προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Περαιτέρω, παρότι τουλάχιστον μία μελέτη έχει δείξει ότι το ηλιακό φως μπορεί να απενεργοποιήσει τον ιό σε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί, οι επιστήμονες έχουν τονίσει πως ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι ο συνηθίστερος με τον οποίο «κολλάμε» τον ιό. Αντιθέτως, τα σταγονίδια είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης, στοιχείο στο οποίο συγκλινουν ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, με αφορμή και την εν εξελίξει συζήτηση για τους κινδύνους της μετάδοσης μέσω αέρος. Όταν ένας φορέας του ιού βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, αποβάλλει σωματίδια που μπορούν να μεταφέρουν τον κορονοϊό σε κάποιον άλλο.

Τρίτος και σημαντικότερος παράγοντας που αιτιολογεί την «επιτάχυνση» του κορονοϊού, και ο οποίος «φωτίζεται» από τους προαναφερθέντες δύο λόγους, είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα της WSJ. Ο νέος κορονοϊός φαίνεται πως εξαπλώνεται ταχύτερα όταν άτομα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για παρατεταμένες περιόδους, ειδικά σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, σε μέρη όπου οι άνθρωποι μιλούν δυνατά, φωνάζουν ή ακόμα και τραγουδούν.

Για τον περιορισμό της μετάδοσης, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας πολλών χωρών, όπως και ο ΠΟΥ, σημειώνουν άλλωστε ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τέτοια μέρη και πολυσύχναστες εκδηλώσεις, οι οποίες ευνοούνται από… την ίδια την καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγή: Wall Street Journal

Κύλιση στην κορυφή