Φανουρόπιτα εύκολη και αφράτη

27 Αυγούστου εορτή του Αγίου Φανουρίου. Εθιμοτυπικά φτιάχνουμε φανουρόπιτα την πηγαίνουμε να “διαβαστεί” στην εκκλησία και μετά τη μοιράζουμε στο κόσμο.Είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μια σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

Υλικά συνταγής

1 ποτήρι λάδι (½ ελαιόλαδο+½ ηλιέλαιο ή περισσότερο ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού + το ξύσμα ½πορτοκαλιού
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του τύπου Farin up (όσο πάρει- περίπου 2 ½ ποτήρια)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ + 1 κ.γ. σόδα διαλυμένη μέσα σε λίγο από το χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδες
1/2 φλ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση συνταγής

Με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός κτυπάμε καλά το λάδι, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού (κρατάμε λίγο χυμό για να διαλύσετε τη σόδα) μέχρι να γίνει κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν κοσκινισμένα, (περίπου 2¼-2¾ ποτήρια, όσο πάρει, προκειμένου να έχετε μια αφράτη, σχετικά υδαρή ζύμη) [*]και όλα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας για το τέλος τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν.
Βάζουμε και τις σταφίδες αλευρωμένες [**] και τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο πυρέξ 20×30 εκ. (ή αντίστοιχο στρογγυλό) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40-45 λ (βάλτε οδοντογλυφίδα ή ξυλάκι από σουβλάκι μέσα στο γλυκό και αν βγει στεγνό είναι έτοιμο).
Βγάζουμε από το φούρνο και μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με ζάχαρη άχνη.

[*] Αν ο χυλός γίνει πολύ πηχτός προσθέστε λίγο νερό να είναι σχετικά υδαρής και όχι σφιχτή.

[**] Για να μη πάνε- λόγω βάρους – οι σταφίδες στο “πάτο” του ταψιού, βρέξτε τα χέρια σας και νοτίστε ελαφρά τις σταφίδες. Μετά αλευρώστε τες βάζοντάς τες σε αλεύρι μέσα σε μπολ και με τη βοήθεια ενός κόσκινου αφαιρείτε το πλεονάζον αλεύρι.

sintayes.gr

Κύλιση στην κορυφή