Η ομάδα CURIEosity του ΓΕΛ Γαζίου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, που διακρίθηκε πρόσφατα με την κατάταξη της στην τελική δεκάδα των καλύτερων ομάδων ν παγκοσμίως που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό Beamline For Schools που διοργάνωσε το CERN, θα συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει ο ερευνητικός οργανισμός αυτό το Σαββατοκύριακο στα Χανιά. Πιο συγκεκριμένα οι μαθήτριες Φιλία Μαυρικάκη, Μαρία – Ιωάννα Ρεστιβάκη, Δήμητρα Δαφέρμου, Ειρήνη Οδυσεάκη, Έλντα Μπάλι και Μαρία Χριστοφοράκη θα παρουσιάσουν στο ευρύτερο κοινό τη βραβευμένη εργασία τους με θέμα : “Η χρήση της Μιονικής Τομογραφίας Σκέδασης για την ανίχνευση πιθανών θωρακισμένων ραδιενεργών πηγών μέσα σε scrap μετάλλου που προορίζεται για ανακύκλωση”.
Κατά την αποξήλωση ενός αλεξικέραυνου παλιού τύπου ή κατά τη διάλυση ενός πλοίου το πρωτόκολλο ασφάλειας απαιτεί τη θωράκιση των ραδιενεργών υλικών που θα βρεθούν, μέσα σε φύλλο μολύβδου, και την μεταφορά και φύλαξη τους σε ειδικούς χώρους. Κάποιες φορές όμως λόγω αδιαφορίας, αμέλειας ή ακόμα και κακόβουλης ενέργειας αυτά μπορεί να καταλήξουν στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου ανακύκλωσης και σαν θωρακισμένα να μην ανιχνευτούν από τους μετρητές ραδιενέργειας που διαθέτουν αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις. Η χρήση των μιονίων, σωματιδίων με φορτίο όσο ενός ηλεκτρονίου αλλά πολλαπλάσια μάζα που παράγονται σε ύψος περίπου 15 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης παρέχει ένα αξιόπιστο τρόπο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μια και είναι προφανές ότι κανένας δεν θα ήθελε ραδιενεργό χάλυβα στις κολώνες του σπιτιού του ή οπουδήποτε αλλού δίπλα του, η μελέτη της ομάδας καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον ανεκτίμητο κοινωνικό ρόλο του CERN που εδώ αφορά στη συνεισφορά της τεχνογνωσίας και των μεθόδων που ήδη διαθέτει για την προστασία της υγείας του ανθρώπου καθώς και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.
Το Διεθνές Συνέδριο
Το Διεθνές Συνέδριο Ions for Cancer Therapy, Space Reasearch and Material Science θα λάβει χώρα 26 έως 30 Αυγούστου 2017 στα Χανιά. Η πρόοδος της επιστήμης και η αλματώδης εξέλιξη της έρευνας δεν είναι συνήθως εύκολα κατανοητή από τον μέσο άνθρωπο. Ωστόσο, αποτελούν τον δομικό λίθο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και δίνουν καίριες λύσεις στην θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως o καρκίνος. Το καινοτόμο στοιχείο αυτού του συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός προγράμματος, ανοικτό για το ευρύ κοινό. Το κοινό, ως τελικός αποδέκτης των αποτελεσμάτων της έρευνας, καλείται να λάβει μέρος σε επιστημονικές διαλέξεις και να συνομιλήσει με πανεπιστημιακούς ερευνητές στην ελληνική γλώσσα. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει η επαφή των φοιτητών των ελληνικών πανεπιστημίων με τους μεγάλους ερευνητικούς φορείς. Ειδικότερα, θα λάβουν χώρα:
Το Σάββατο 26 Αυγούστου και ώρα 10:00-15:00 επιστημονική έκθεση με θέμα την ενημέρωση εκπαιδευτικών και εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας των θετικών επιστημών και θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Βασικό κομμάτι της ημέρας είναι τα επιμορφωτικά σεμινάρια “Masterclasses” για μαθητές λυκείου, δασκάλους και καθηγητές. Ακόμη, θα ακολουθήσουν οι παρουσίασεις πειραμάτων από Έλληνες ερευνητές, έκθεση φωτογραφίας από οδοιπορικό στο CERN και έκθεση ζωγραφικής από μαθητές με θέμα την φυσική. Τέλος, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να εκλείπουν εκδηλώσεις με θέμα την επιστήμη για τους μικρούς μας ερευνητές.
Την Κυριακή 27 Αυγούστου και ώρα 20:00-22:30 ανοικτή ομιλία από το Δρ. Γεώργιο Δέδε, καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, LMU στο Μόναχο, με θέμα: “Εφαρμογές της Φυσικής στην καθημερινότητα, Καινοτομίες, Θεραπεία του καρκίνου”. Τη δημόσια εκδήλωση θα την πλαισιώσει φωνητικά η σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου. Παράλληλα θα λάβουν χώρα διαδραστικά βίντεο με θέμα το CERN την οποία επιμέλεια έχει αναλάβει η καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ερευνήτρια του CERN και συντονίστρια των ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων.
. Την Τετάρτη 30 Αυγούστου και ώρα 20:00-22:30 δημόσια ομιλία με θέμα: “Η υγεία της γυναίκας στο επίκεντρο της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας” Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, ο καθηγητής Αντώνης Μακρυγιαννάκης, Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο καθηγητής Κώστας Μπάλας Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πολυτεχνείο Κρήτης καλούν το κοινό σε ανοιχτή συζήτηση. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Ρουμελιώτης.
Το συνέδριο διοργανώνεται υπο την αιγίδα καταξιωμένων Πανεπιστημίων και κορυφαίων Ερευνητικών Κέντρων της Ευρώπης όπως: CERN-European Organization for Nuclear Research, FAIR-Facility for Antiproton and Ion Research, GSI-Helmholtzzentrum fur Schwerionenforschung, EMMI- ExtreMe Matter Institute και το Saint Petersburg State University. Ακόμη, συμμετέχουν τα εξής ελληνικά Πανεπιστήμια: Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.