Eva Ekeblad – Η γυναίκα στην οποία αφιερώνεται το σημερινό Doogle

Η σημερινή επιλογή της Google για το doodle της είναι μια επιστήμονας με φαντασία!

Η κόμισσα Eva Ekeblad ήταν μια Σουηδή ευγενής και αγρονόμος, η οποία ανακάλυψε πώς μπορεί κανείς να αποσπάσει το άμυλο από τις πατάτες, ανοίγοντας τον δρόμο στα προϊόντα χωρίς γλουτένη, τη βότκα και κρασί από πατάτα.

Η Ekeblad γεννήθηκε στην Σουηδία στις 10 Ιουλίου του 1724. Σήμερα, η Google γιορτάζει τα 293α της γενέθλια με ένα doodle.

Η γυναίκα αυτή ήταν η πρώτη που έγινε δεκτή στην Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών για την ανακάλυψη της. Τι ανακάλυψε;

Πώς φτιάχνουμε αλεύρι και αλκοόλ από πατάτες.

Οι πατάτες έφτασαν στην Σουηδία το 1658, αλλά για έναν αιώνα ήταν διαθέσιμες μόνο στους αριστοκράτες. Πριν την ανακάλυψη της Ekeland, οι πατάτες δεν θεωρούνταν βρώσιμες από τους ανθρώπους και αποτελούσαν τροφή για τα ζώα.

Η Ekeland καλλιέργησε τις δικές της πατάτες και άρχισε να πειραματίζεται, έχοντας ακούσει πως στην Γερμανία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Το 1746, η Ekeblad ανακάλυψε πως τα λαχανικά αυτά μπορούν να μαγειρευτούν και να αποξηρανθούν ώστε να πάρουν την μορφή αλευριού.

Σε ηλικία 24 ετών κατέθεσε τα ευρήματα της στην Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών και έγινε η πρώτη γυναίκα που δέχτηκαν. Η ανακάλυψη βοήθησε να ληθεί η κρίση τροφίμων της Σουηδίας.

Την εποχή εκείνη, η Σουηδία έπασχε από έλλειψη δημητριακών, όπως βρώμη και κρθάρι, τα οποία ήταν χρήσιμα για την παραγωγή τροφίμων και αλκοόλ.

Επιπλέον, το 1751 η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης με σαπούνι των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων, ενώ έναν χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας.

Η πατάτα δεν διαδόθηκε τόσο την εποχή εκείνη παρά τον 19ο αιώνα όπου άρχισε να χρησιμοποιείται στην βρετανική μαγειρική.

Μετά τον θάνατο της το 1786, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία δεν εξέλεξε άλλη γυναίκα μέχρι το 1951.

 

Πηγή: neolaia

Κύλιση στην κορυφή