Κάποτε χαρακτηρίστηκε ως το φαγητό των φτωχών. Σήμερα ο κρητικός ντάκος σε διάφορες εκδοχές του του κερδίζει συνεχώς έδαφος και στις πιο γκουρμέ κουζίνες ενώ η εξαιρετική γεύση του και τα αγνά υλικά από την Κρητική γη που τον συνοδεύουν τον κάνει μια γευστική τροφή.
Περισσότερο Καλοκαιρινό έδεσμα μπορεί να αποτελέσει εξαιτίας και των υλικών που περιλαμβάνει και πλήρες γεύμα, αφού περιέχει πρωτείνες, υδατάνθρακες, ελαιόλαδο και λαχανικά.
Είναι πολύ θρεπτικός ο ντάκος καθώς μας καλύπτει σε βιταμίνες και φυτικές ίνες που μας είναι απαραίτητες. Συγκεκριμένα, περιέχει λίπη, πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λυκοπένιο, βιταμίνες C, E και Β12, ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Για αυτό μόνο καλό θα μας κάνει εάν τον επιλέγουμε στη διατροφή μας.
Η απλή συνταγή του περιλαμβάνει:
Υλικά
2 παξιμάδια
2 μέτριες ντομάτες
150 γρ. φέτα τριμμένη (μπορεί να αντικατασταθεί και με ξινομυζήθρα)
3-4 ελιές ελαιόλαδο ρίγανη
Εκτέλεση Βρέξτε ελάχιστα τα παξιμάδια, περνώντας τα για δευτερόλεπτα κάτω από το βρύση (αν θέλετε να είναι τραγανό το παξιμάδι, μην το βρέξετε καθόλου). Βάλτε τα παξιμάδια σε ένα πιάτο και τρίψτε από πάνω τους την ντομάτα (μία για κάθε παξιμάδι). Προσθέστε και την τριμμένη φέτα από πάνω, κόψτε τις ελιές σε ροδέλες και τοποθετήστε τις πάνω στη φέτα. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγη ρίγανη.