Τεχνολογία αιχμής που μπορεί να αξιοποιηθεί για ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν μπορούν να προσφέρουν οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών ου μπορούν να αναπτυχθούν στον τουριστικό τομέα έγινε από το Innovation House (Σπίτι της Καινοτομίας) του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ακαδημαϊκοί αλλά και εκπρόσωποι επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού αναφέρθηκαν στις τεχνολογίες αιχμής στην τουριστική τεχνολογία.
«Η Κρήτη και τα Χανιά έχουν ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουριστικό τομέα. Υπάρχει μεγάλη ωριμότητα στη βιομηχανία του τουρισμού που μπορεί να “παντρευτεί” με την καινοτομία που βασίζεται στις νέες τεχνολογίες που διδάσκονται τα παιδιά στο Πολυτεχνείο αλλά δεν έχουν βρει ακόμα ισχυρές εφαρμογές στον κλάδο του τουρισμού. Μπορεί να δημιουργηθούν προϊόντα με τοπική τεχνογνωσία για τις ανάγκες της τοπικής και της παγκόσμιας αγοράς» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο κ. Ευάγγελος Τριπολιτάκης συνεργάτης του TUC Innovation House.
Μιλώντας για τα προϊόντα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν από το Πολυτεχνείο Κρήτης και μέσω νεοφυών start up να διοχετευθούν στον τουρισμό ο κ. Τριπολιτάκης έδωσε μερικά παραδείγματα.
• Ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης (έξυπνοι τρόποι για τη διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν, ελαχιστοποίηση μεσαζόντων στα δίκτυα έκδοσης εισιτηρίων ή κρατήσεων στα ξενοδοχεία κα.).
• Έξυπνες συσκευές όπως smart βαλίτσες, “έξυπνα” δωμάτια, προσωποποιημένο marketing (πχ.ένα ξενοδοχείο θα αντλεί πληροφορίες για τον πελάτη του ώστε ερχόμενος να του προσφέρει το αγαπημένο του κρασί, να του διακοσμεί το δωμάτιο με τα αγαπημένα του λουλούδια κ.α).
«Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχει η τεχνολογία αιχμής και απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί που κάνουν έρευνα στα συγκεκριμένα αντικείμενα θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοιου είδους λύσεις που δεν έχουν μεγάλο κόστος» είπε ο κ. Τριπολιτάκης.
Από τη μεριά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του TUC Innovation House, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Φώτης Πασιούρας μίλησε για το Innovation House το οποίο όπως επισήμανε «είναι μια νέα προσπάθεια του Πολυτεχνείου για να βοηθήσουμε τους φοιτητές και ενδεχομένως κάποιους καθηγητές που θέλουν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια για Start up εταιρείες. Σκοπός μας να φτιάξουμε ομάδες από τα πολλά εργαστήρια του Πολυτεχνείου, να έλθουν σε επαφή μεταξύ τους, να τις υποστηρίξουμε με εργαστήρια και χρήματα όσο μπορούμε, ώστε να δούμε να ξεκινούν κάποιες καινοτόμες ιδέες που να μπορούν να βγουν στην αγορά. Ήδη υπάρχουν κάποιοι φοιτητές μας που έχουν διαπρέψει σε αυτόν τον τομέα».
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ