Η λακέρδα είναι φέτες από παστή παλαμίδα, ιδιαίτερα νόστιμη, η οποία συνοδεύει πολύ ευχάριστα όσπρια ή σαλάτες. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ψάρι σε όλες του τις μορφές, είναι από τις υγιεινότερες τροφές. Επιπλέον το συγκεκριμένο ψάρι είναι σχετικά φθηνό και άφθονο αυτή την περίοδο.
Αρχικά πρέπει να πιάσουμε ή να ..αγοράσουμε το ψάρι.
Στη συνέχεια του αφιρούμε τα εντόσθια και το καθαρίζουμε πολύ καλά. Το συγκεκριμένο ψάρι δεν έχει λέπια, οπότε το αφήνουμε να στεγνώσει και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε ροδέλες.
Σε ένα καυτό αντικολλητικό τηγάνι, ακουμπάμε τις ροδέλες από τις δύο μεριές για ένα -δύο δευτερόλεπτα, ίσα να κάνουν μια μικρή κρούστα και να σκοτωθούν τυχόν παράσιτα.
Ακολούθως, στρώνουμε σε ένα μπωλ χοντρό αλάτι και ακοθυμπάμε πάνω τις τσουρουφλισμένες ροδέλες της παλαμίδας.
Κατόπιν ρίχνουμε πάλι χοντρό αλάτι στην πρώτη στρώση και απλώνουμε από πάνω τη δεύτερη, στη οποία ρίχνουμε επίσης χοντρό αλάτι για να μπει αποπάνω η επόμενη. Τέλος ρίχνουμε αλάτι και στην τελευταία σειρά από ροδέλες.
Μετά ρίχνουμε σιγά-σιγά ξύδι μέσα στο μπωλ, τόσο όσο να σκεπάσει τις ροδέλες της παλαμίδας και το αφήνουμε έτσι σκεπασμένο για 6-8 ώρες.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε το ξύδι, το οποίο παίρνει μαζί του και μεγάλο μέρος από το αλάτι και σκεπάζουμε τις ροδέλες με λάδι και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο λεμόνι, λίγο θυμάρι και λίγο σκόρδο.
Η σπιτική μας λακέρδα είναι έτοιμη και διατηρείται έτσι στο ψυγείο για μήνες.
Όσο λιγότερο αλάτι βάζουμε τόσο λιγότερο ιδατηρείται όπως επίσης όσο λιγότερη ώρα αφήσουμε το ξύδι τόσο λιγότερο διατηρείται, μια διάρκεια 6-8 ώρες στο ξύδι και αλάτι τόσο όσο να φαίνεται αρκετά πασπαλισμένο και όχι εντελώς σκεπασμένο είναι μια καλή ισοροπία.