Και ναι είναι γεγονός ήρθε επιτέλους αυτό που όλοι περιμέναμε…..Ήρθε το Πάσχα! Ο Επιτάφειος,η Ανάσταση, το αρνάκι στη σούβλα,τα κόκκινα αυγά,οι χοροί και τα γλέντια μας περιμένουν να τα απολαύσουμε! Έχεις βαρεθεί όμως κάθε χρόνο να περνάς τις διακοπές του Πάσχα στη πόλη ή στο χωριό; Εγώ είμαι εδώ και σου έχω τη λύση… Τι καλύτερο από το να περάσεις το Πάσχα σου σε νήσι… Σου παραθέτω, λοιπόν , τα 5 τοπ ελληνικά νησιά που θεωρώ τα πιο ιδανικά για να περάσεις ένα αξέχαστο Πάσχα!!
Ύδρα
Το Πάσχα στην Ύδρα είναι ιδιαίτερο αφού κυριαρχεί το υδάτινο στοιχείο. Την Μεγάλη Παρασκευή όλοι οι κάτοικοι του νησιού μόλις νυχτώσει πηγαίνουν στη συνοικία Καμίνια, που απέχει μόλις 10’ από το λιμάνι της Ύδρας και εκεί συναντούν στην ενορία του Αγίου Ιωάννη τον «Θαλασσινό Επιτάφιο». Τότε όλοι οι κάτοικοι του νησιού και οι φυσικά οι επισκέπτες του συνοδεύουν τον Θαλασσινό Επιτάφειο σε μια πομπή ο οποίος θα περάσει από τα σοκάκια της περιοχής και θα καταλήξει στο γραφικό λιμανάκι των Καμινίων, όπου και θα μπει μέσα στη θάλασσα, για να ευλογήσει τα νερά και να φέρει τύχη στους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου θα παρακολουθήσετε τη λειτουργία της Ανάστασης στη Μητρόπολη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι. Τη στιγμή της Ανάστασης, το γραφικό λιμάνι «παίρνει φωτιά» από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά, ενώ τα πλοία, φωταγωγημένα και στολισμένα, βάζουν μπροστά τις σειρήνες τους και πετούν κόκκινες φωτοβολίδες στον ουρανό. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα θα παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα: Ένα ομοίωμα γεμισμένο με εύφλεκτες ύλες, ανατινάζεται φαντασμαγορικά στην προκυμαία του λιμανιού.
Άνδρος
Το Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται παραδοσιακά, με «μάσκουλα» και «λαμπριάτη». Την Μεγάλη Παρασκευή οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού κάνουνε μια εξόρμηση στα ορεινά χωριά για να προσκυνήσουνε τους επιταφίους τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στη Χώρα, οι επιτάφιοι από τις τρεις ενορίες της ενώνονται στην πλατεία Καϊρη σ’ ένα μοναδικό θέαμα!
Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου (11.00 – 13.00) γίνεται στη Χώρα της Ανδρου η Γιορτή Λεμονιού, μιας και το νησί φημίζεται και για τις πολλές λεμονιές του ενώ το βράδυ, η Ανάσταση στις ενορίες είναι εντυπωσιακή με αμέτρητα βεγγαλικά και κροτίδες. Οι νέοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν. Η βραδιά συνεχίζεται με παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και διασκέδαση μέχρι το πρωί.
Την Κυριακή το πρωί, στη Δεύτερη Ανάσταση, το ραντεβού κλείνεται στην πλατεία Αφανή Ναύτη, όπου οι κάτοικοι του νησιού τσουγκρίζουνε κόκκινα αυγά και τρώνε λαζαράκι, παρακολουθώντας τις εκρήξεις από τα παλιά κανόνια του ενετικού κάστρου. Το μεσημέρι στις ταβέρνες του νησιού θα απολαύσουμε ανδριώτικες γεύσεις και φυσικά τον παραδοσιακό «λαμπριάτη» (κατσικάκι ή αρνί γεμιστό, ψημένο σε ξυλόφουρνο και όχι στη σούβλα).
Πάρος
Μία ιδιαίτερη εμπειρία για όσους προτιμήσουν την Πάρο για τις πασχαλινές τους διακοπές είναι η αναπαράσταση της ζωής και των παθών του Κυρίου κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου της Μάρπησσας. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η Είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η Μετάνοια της Μαγδαληνής, ο Μυστικός Δείπνος, η Ανάβαση στον Γολγοθά και η Σταύρωση είναι μερικές μόνο από τις σκηνές που ζωντανεύουν με πολύ πειστικό τρόπο οι νέοι και τα παιδιά του χωριού που συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε αυτό το ξεχωριστό έθιμο.
Το βράδυ του Σαββάτου το έθιμο κορυφώνεται με την αναπαράσταση της Ανάστασης μέσα σε μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα χιλιάδων κεριών και αμέτρητων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν μαγευτικά τον ουρανό του Αιγαίου. Δεν τελειώνει, όμως, εκεί. Την Κυριακή του Πάσχα οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, τόσο με τα γλέντια και το σούβλισμα των αρνιών, όσο και με το «κάψιμο του Εβραίου», καθώς και με το «Πάσχα της Αγάπης», όπου σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται στους επισκέπτες φαγητό και κρασί, ενώ οι τοπικές ορχήστρες ξεσηκώνουν τους παρευρισκόμενους με τα ρομαντικά τραγούδια της «Κούνιας».
Ρόδος
Το Πάσχα στο νησί της Ρόδου αποτελεί μια ξεχωριστή γιορτή με έθιμα που τηρούνται «ευλαβικά» από γενιά σε γενιά. Στο νησί των Ιπποτών, το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι κάτοικοι ανάβουν τον “καλαφουνό”, μια μεγάλη φωτιά που συμβολίζει το κάψιμο του Ιούδα και η οποία πρέπει να παραμείνει αναμμένη έως την Κυριακή του Πάσχα.
Το Μεγάλο Σάββατο οι νεότεροι άνδρες του χωριού μαζεύουν ξύλα από το δάσος και ανάβουν φωτιά έξω από την εκκλησία. Σε αυτήν μικροί και μεγάλοι πετάνε το Μάρτη που φορούν στα χέρια τους από την 1η Μαρτίου και κάνουν από μια ευχή. Την Κυριακή του Πάσχα μετά την Δεύτερη Ανάσταση, όποιος συμμετέχει τελευταία φορά στο έθιμο, επειδή πρόκειται να παντρευτεί, βάζει φωτιά στον Ιούδα.
Το φαγητό στο νησί της Ρόδου δεν περιλαμβάνεται στο μενού ο οβελίας, τα κοκορέτσια και τα συναφή εδέσματα. Το τραπέζι της Ανάστασης περιλαμβάνει την παραδοσιακή μαγειρίτσα (το βράδυ του Μ.Σαββάτου μετά το Χριστός Ανέστη) και την Κυριακή μεσημέρι τον «Λαμπριάτη» που είναι αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια,που στα χωριά της Ρόδου ονομάζεται «καππαμάς».
Κέρκυρα
Νούμερο 1 προορισμός για το Πάσχα δε θα μπορούσε να μην ηταν η Κέρκυρα. Από νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης. Τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Από το μεσημέρι τις 2:00 μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες Επιτάφιοι θα βγουν ψάλλοντας το «Αι γενεαί πάσαι» και όσο περνά η ώρα οι Επιτάφιοι πυκνώνουν ειδικά στο ιστορικό κέντρο και σχεδόν διασταυρώνονται.
Το Μεγάλο Σάββατο στις 11 το πρωί επιβάλλεται να βρίσκεστε στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, όπου θα γίνετε μάρτυρες σ’ έναν από τους πλέον διάσημους πολέμους, στον «Πόλεμο των Κανατιών». Το σύνθημα αυτού του ιδιότυπου «πολέμου» δίνεται με το χτύπημα της δεύτερης καμπάνας, που σημάνει την Πρώτη Ανάσταση. Οι νοικοκυραίοι της Κέρκυρας εκσφενδονίζουν από τα μπαλκόνια τους, πάνω από τα κατακόκκινα λάβαρα,που στολίζουν τα κιγκλιδώματα, τους «μπότηδες», τα περίφημα μεγάλα κανάτια με το στενό στόμιο και τη διπλή λαβή. Οι μπότηδες για ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο είναι γεμάτοι με νερό.
Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες.
Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της. Οι Κερκυραίοι το μεσημέρι της Λαμπρής τρωνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αυτό γίνεται διότι το στομάχι είναι αποδυναμωμένο από την πολυήμερη νηστεία και μια σούπα το βοηθά να ανακάμψει.
Καλό Πάσχαααααα!!
-
maxmag