Τα δράματα πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, «οικογενειακά επεισόδια» όπως καταγράφονται σε αστυνομικά δελτία και νοσοκομεία, η αύξηση των διαζυγίων είναι μόνο λίγα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ για την κατάσταση που βρίσκει τις γυναίκες στην Κρήτη η σημερινή μέρα της γυναίκας. Η κατάσταση σε πολλές οικογένειες παρουσιάζεται άγρια με … την καλύερη έκβαση, κάποιες φορές, ένα διαζύγιο, και οι γυναίκες είναι αποδυναμωμένες προσπαθώντας σε ένα δυσχερές κοινωνικό περιβάλλον να ισορροπήσουν επαρκώς τους ρόλους τους ως μανάδες, εργαζόμενες και γυναίκες.
Η κρίση ως αιτία, αφορμή ή άλλοθι φαίνεται να έχει πυροδοτήσει τη βία, λεκτική, ψυχολογική και σωματική με θύματα γυναίκες, βγάζοντας στην επιφάνεια βάρβαρα ένστικτα και συμπεριφορές . Όπως δήλωσε στο Cretewoman πρόεδρος του συνδέσμου γυναικείων σωματείων Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη: «καθημερινά δεχόμαστε στη ν τηλεφωνική γραμμή SOS (8011116000) για την κακοποίηση πολλά τηλεφωνήματα, από γυναίκες κυρίως απελπισμένες που ψάχνουν στήριξη για να σώσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους από καταστάσεις που κάποιες φορές είναι επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα».
Αύξηση περιστατικών
Τα σωματεία ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση τουλάχιστον 25 χρόνια και μπορούν να έχουν εικόνα για τις αλλαγές που γίνονται και δυστυχώς όλα δείχνουν πως αυτές είναι προς το χειρότερο. Χαρακτηριστικά η κ.Παχιαδάκη επισημαίνει: «δυστυχώς η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει φέρει σοβαρή κρίση και στις σχέσεις των ανθρώπων. Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης συνεχώς αυξάνονται. Οι επιστήμονες ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται για τα γυναικεία σωματεία υπερβάλλουν εαυτούς όπως και τα μέλη μας που δουλεύουν εθελοντικά αλλά τα περιστατικά είναι πάρα πολλά».
Στην γραμμή SOS που λειτουργεί όλο το 24ωρο και δέχεται τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες συνήθως ζητούν βοήθεια καθώς υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στα σπίτια τους δεν είναι καλές. Οι αιτίες πολλές και οι αφορμές ασήμαντες. Εκεί με επαγγελματικό τρόπο και ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος δέχονται ψυχολογική στήριξη. Κάποιες από τις περιπτώσεις καταλήγουν σε συνεδρίες δια ζώσης με τους ειδικούς και κάποιες στον ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα. Όπως λέει η κ.Παχιαδάκη: «στον ξενώνα μπορούμε να φιλοξενήσουμε για κάποιο διάστημα ως οκτώ άτομα (γυναίκες και παιδιά) και δυστυχώς είναι πάντα γεμάτος. Συνεχώς προκύπτουν και νέα περιστατικά».
Τα θύματα κακοποίησης, που φιλοξενούνται στον ξενώνα, μπορούν να βοηθηθούν με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συμβουλευτικής και βοήθεια στην εργασιακή τους επανένταξη.
Στόχος η κοινωνία
Ο σύνδεσμος γυναικείων σωματείων διαθέτει εκτός από την τηλεφωνική γραμμή και τους επτά εργαζόμενους του, πολλούς εθελοντές μεταξύ των οποίων και επιστήμονες οι οποίοι αναλαμβάνουν να στηρίξουν μια σειρά από δράσεις. Οι δράσεις αυτές αφορούν σε εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση εθελοντών, τη στήριξη γυναικών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων. Στα τελευταία προγράμματα που σύντομα ξεκινά η υλοποίηση είναι η εκπαίδευση ιερέων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης αλλά και μαθητών στα σχολεία για την έμφυλη βία. Όπως λέει η κ. Παχιαδάκη : «πάντα στόχος μας ήταν η επαφή με την κοινωνία την οποία διατηρούμε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επίλυση προβλημάτων».