Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία

Ζούμε στο 2017 και κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα. Ισότητα, ισονομία, ελευθερία έκφρασης, εκλέγειν κι εκλέγεσθαι κι άλλα πολλά. Πριν από χρόνια όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν δεδομένο για τη γυναίκα.

Ο ρόλος της ήταν πολλές φορές διακοσμητικός. Υπήρχε απλά για να γεννάει παιδιά έτσι ώστε να διαιωνίζεται το είδος και να κάνει τις «γυναικείες» δουλειές.

Υπήρξαν παρ’ όλα αυτά κάποιες γυναίκες πρωτοπόρες, γυναίκες πολύ μπροστά από την εποχή τους που έμειναν και θα μείνουν για πάντα στην ιστορία είτε κάνοντας κάτι μικρό είτε κάτι μεγαλύτερο.

Ο παρακάτω κατάλογος αναφέρει μερικές από εκείνες τις γυναίκες . Γυναίκες που τόλμησαν να μπουν σε ανδροκρατούμενους χώρους και να κάνουν το επόμενο βήμα, το βήμα που θα άνοιγε πόρτες για τα επόμενα.

1. Το 1608, η Ισπανίδα Juliana Morell έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε πτυχίο Πανεπιστημίου.
2. Το 1732, η Ιταλίδα Laura Bassi έγινε η πρώτη γυναίκα Λέκτορας σε Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
3. Το 1903, η Πολωνή Marie Curie έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε στο βραβείο Nobel Φυσικής.
4. Στις 8 Μαρτίου 1910, η Γαλλίδα Raymonde de Laroche έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε δίπλωμα πιλότου.
5. Το 1915 η Γαλλίδα Marie Marvingt έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος πολεμικού αεροσκάφους που συμμετείχε σε μάχη.
6. Στις 6 Αυγούστου 1926, η Αμερικανίδα Gerdurde Ederle έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας.
7. Στις 25 Ιουλίου 1984, η Ρωσίδα Valentina Tereshkova έγινε η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα.

Άλλες άξιες εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου είναι οι εξής: η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, η Ιωάννα της Λωρραίνης, η Σιμόν ντε Μπουβουάρ, η Μαρί Κιουρί, η Μεγάλη Αικατερίνη, η Ίντιρα Γκάντι. Η καθεμία απ’ αυτές έβαλε το δικό της λιθαράκι στην αλλαγή του κόσμου, των αντιλήψεων, των ιδεών.

Αυτές οι γυναίκες σε εποχές δύσκολες γνώρισαν το σεβασμό και την εκτίμηση κι ας αμφισβητήθηκα πολλές φορές.

Υπήρξαν και γυναίκες που έκαναν τη διαφορά για πιο ίσως, ασήμαντους λόγους.

Τέτοιες ήταν: Η Maud Wagner, η πρώτη γνωστή γυναίκα με τατουάζ στις ΗΠΑ (1907).

Η Annette Kellerman φωτογραφίζεται με μαγιό, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη της λόγω προσβολής της δημοσίας αιδούς (γύρω στο 1907).

Η Elspeth Beard, στην προσπάθειά της να είναι η πρώτη Αγγλίδα που θα ταξιδέψει όλο τον κόσμο με μοτοσυκλέτα (δεκαετία ’80): ταξίδεψε 3 χρόνια και κάλυψε 48.000 μίλια.

Winnie η συγκολλήτρια (1943): η Winnie ήταν μία από τις 2.000 γυναίκες που δούλεψαν στα ναυπηγεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.

Η Jeanne Manford διαδηλώνει με τον γκέι γιο της σε Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (1972): η Jeanne ίδρυσε την ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Γονείς, Οικογένειες και Φίλοι των Λεσβιών και των Γκέι».

Η Sabiha Gökçen  το 1937 ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία.

Η Ellen O’Neal, μία από τις πρώτες επαγγελματίες γυναίκες σκέιτερς (1976).

Η αεροπόρος Amelia Earhart είναι η πρώτη γυναίκα που πέταξε με αεροσκάφος πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό (1928).

Η Leola N. King, η πρώτη γυναίκα τροχονόμος της Αμερικής (Ουάσινγκτον, 1918).

Ας μη ξεχνάμε, όμως, και τις σπουδαίες γυναίκες της χώρας μας. Γυναίκες που μας έκαναν περήφανους κι αποτέλεσαν καταπληκτική διαφήμιση για την Ελλάδα.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την Κατίνα Παξινού, τη Μαρία Κάλλας, τη Μελίνα Μερκούρη, την Έλλη Λαμπέτη, την Ειρήνη Παππά, την Αμαλία Κουτσούρη- Φλέμινγκ, τη Δέσποινα Αχλαδιώτου (κυρά της Ρω), την Καλλιρόη Παρέν κι άλλες.

Πολύ ή λιγότερο σημαντικές, σπουδαίες ή όχι, πρωτοπόρες ή μη οι γυναίκες έχουν το δικό τους ρόλο στην κοινωνία. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης σε καμία των περιπτώσεων με τους άνδρες. Το κάθε φύλο έχει το ρόλο του και την αξία του.

Το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Πηγή Wikipedia.gr

Κύλιση στην κορυφή