Το πρώτο πρόβλημα για να φάμε ασφαράγγια με αυγά, είναι να βρούμε τα άγρια σφαράγγια που βγαίνουν στην Κρήτη αυτή την εποχή.
Είναι δύσκολο, γιατί κατ´ ρχήν όπου υπάρχουν ζώα, (αίγες, πρόβατα, ακόμη και λαγοί), δεν υπάρχουν ασφαράγγια! όμως υπάρχουν μέρη περιφραγμένα, όπου στις άκρες των καλιεργημένων χωριαφιών, δίπλα στους τροχάλους (ξερολιθιές) φυτρώνουν οι ασφαραγγιές και αυτή την εποχή, τα σφαράγγια ψηλώνουν και ξεπετάγονται ανάμεσα στα αγκάθια. Εκεί θα τα βρείτε. Αν δεν μπορείτε εσείς κάποιος φίλος, σύντεκνος, χωριανός θα μπορεί…
Έχουμε λοιπόν μια χούφτα άγρια κρητικά σφαράγγια ή ασφαράγγια… Ρίχνουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και το ζεσταίνουμε. Όταν είναι να βράσει, ρίχνουμε τα σφαράγγια, κομμένα σε κομμάτια μήκους 3-5 εκατοστών. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε και λίγο ψιλοκομένο κρεμμυδάκι (λίγο όμως).
Αφού τσουρουφλιστούν 3-4 λεπτά τα σφαράγγια, σπάμε και ρίχνουμε τα αυγά μάτια, πάνω τους. Τηγανίζουμε άλλα 3 λεπτά τα αυγά, μέχρι να σχηματίσει κρούστα το ασπράδι πάνω στον κρόκο και τα κατεβάζουμε.
Τα βάζουμε στο πιάτο, αλατοπιπερώνουμε και…καλή μα ςόρεξη!!!
Συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί ή τσικουδιά!