Ένα τραγούδι είναι μία ιστορία ζωής. Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα CD με τραγούδια για κάθε κομμάτι της ζωής μας. Των χωρισμών, των μεγάλων αποτυχιών, των μεγάλων επιτυχιών και πάει λέγοντας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι σαν να κάνεις ψυχανάλυση.
Οι εποχές του χρόνου ήταν πάντα θέμα για τραγούδι. Είναι μύθος φυσικά ότι ο χειμώνας δίνει λυπημένα τραγούδια. Για έναν τραγουδοποιό η λύπη μπορεί να έχει εξωτερικό ερέθισμα αλλά είναι κάτι που πηγάζει από μέσα του – τις περισσότερες φορές συσσωρευμένο – και μπορεί μεταφέρεται σε μία μελωδία ή ένα στίχο μεταχρονολογημένα.
Μία και παγώνει ο καιρός ένα soundtrack για τον χειμώνα είναι απαραίτητο. Μπορεί να είναι μελαγχολικό μπορεί και όχι. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή είναι κάτι υποκειμενικό. Τα τραγούδια μπορεί να είναι γραμμένα για τον χειμώνα αλλά μπορεί είναι συνδεδεμένα και με γεγονότα που συνέβησαν την συγκεκριμένη εποχή.
Famous Blue Raincoat, Leonard Cohen (1971)
Ο Cohen είναι μυστήριος και την ίδια στιγμή ανοιχτό βιβλίο
Είναι από τα τραγούδια του ποιητή που έχουν δεχθεί δεκάδες χιλιάδες αναλύσεις. Τι κρύβεται πίσω από τους στίχους; Περνούσε κρίση η σχέση του Cohen με την Jane εκείνη την εποχή; Ποιος είναι ο τρίτος άνθρωπος; Ήταν άντρας ή γυναίκα;
Όπως και να έχει το ποίημα που έγινε τραγούδι γράφτηκε στις 4 το πρωί στην Νέα Υόρκη. Ήταν τέλη Δεκεμβρίου. Ο Cohen κατοικούσε στην Clinton Street εκείνη την εποχή. Ποιος γράφει ένα ποίημα γράμμα στις 4 το πρωί αν δεν τον βασανίζει κάτι;
Στη Στοκχόλμη το 1972 είχε πει πως “it’s a song that was written for two people, for a woman and a man and especially for a woman whomI had to share with another man…”. Πολλοί υποστηρίζουν πως το είπε για να δώσει τροφή στη φαντασία των φανατικών θαυμαστών. Ο Cohen είναι μυστήριος και την ίδια στιγμή ανοιχτό βιβλίο. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά.
Είναι από τα πιο όμορφα τραγούδια ενός από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενειάς του. Ο Cohen είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που μπορούν γοητεύουν τον κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας και εποχής.
A Whiter Shade of Pale, Procol Harum (1967)
Σύμφωνα με το BBC είναι το πιο παιγμένο παιχνίδι σε δημόσιους χώρους τα τελευταία 75 χρόνια
Επίσης σύμφωνα με το διαδίκτυο βρίσκεται στη λίστα της πλειοψηφίας των ανθρώπων που έκαναν το δικό τους soundtrack του χειμώνα. Θεωρείται από τα σημαντικότερα τραγούδια της rock με φανατικούς θαυμαστές, ανάμεσα σε αυτούς και ο John Lennon.
Το συγκρότημα είχε δηλώσει πως τον τίτλο του τραγουδιού τον άκουσε σε ένα πάρτι όπου ένας νεαρός είπε σε μία γυναίκα “You’ve turned a whiter shade of pale”
Οι νεότεροι το γνώρισα όταν το διασκεύασε η Annie Lennox το 1995 για το άλμπουμ της με τίτλο Medusa. Δεν γράφτηκε για τον χειμώνα όπως αρκετοί πιστεύουν.
A Hazy Shade of Winter, Simon & Garfunkel (1966)
Η διαδοχή του Φθινοπώρου από τον χειμώνα, το 1965, βρίσκει στην Αγγλία ένα απελπισμένο ποιητή να περιπλανιέται αναρωτώμενος για το τι έχει πετύχει στην ζωή και την τέχνη. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε ένα ο Paul Simon μιλάει για το εαυτό του.
Κυκλοφόρησε το 1966, αρχικά ως single και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους με τίτλο Bookends.
Στις μέρες μας έχει διασκευαστεί από πολλούς με δημοφιλέστερη εκδοχή αυτή των The Bangles το 1987 που το ανέβασαν στην θέση Νο2 του Billboard Hot 100. Η εκδοχή των Simon & Garfunkel είχε φτάσει μέχρι τη θέση 13.
Fifteen Feet of Pure White Snow, Nick Cave and the Bad Seeds (2001)
Το 2015 ο 15χρονος γιος του Nick Cave, Arthur χάνει τη ζωή του όταν πέφτει από γκρεμό 20 μέτρων
Όσο και να προσπαθήσεις με τον Nick Cave δεν θα μπορέσεις ποτέ να χαρτογραφήσεις τον λαβύρινθο που κρύβει στο μυαλό του. Από την άλλη πολλές φορές μπορεί γίνεται κατανοητός ακόμη και στην γιαγιά μου που είναι 94 ετών. Είναι χαρακτηριστικό των ευφυών ανθρώπων.
Από την άλλη κάθε τραγούδι δέχεται την ερμηνεία που ο καθένας μας θέλει να του δώσει, καλύπτοντας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή την ανάγκη που έχει.
Είναι το Fifteen Feet Of Pure White Snow το τραγούδι της μεγάλης μοναξιάς; “Is anybody
Out there please?” τραγουδά ο Cave για να αναρωτηθεί το τέλος του τραγουδιού, “Is it any wonder?”.
Το βίντεο κλιπ έχει γυριστεί – μάλλον – σε κάποιο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο και πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων και πολύ δημοφιλής καλλιτέχνες όπως οι Jarvis Cocker των Pulp και ο Jason Donovan
Το 2015 ο Nick Cave χάνει τον 15χρονο γιο του Arthur ο οποίος έπεσε από γκρεμό 20 μέτρων. Το άλμπουμ Skeleton Tree που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι ένα αριστούργημα που πρέπει να ακούσετε.
California Dreamin, the Mamas and the Papas (1966)
Το τραγούδι έχει “καταχωρηθεί” στους The Mamas & the Papas. Δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο στη μουσική βιομηχανία να καρπώνεται την δόξα όποιος καταφέρνει να διαδώσει ένα τραγούδι σε περισσότερους ακροατές. Το California Dreamin’πρώτο ηχογραφήθηκε από τον Barry McGuire. Σε εκείνη την έκδοση 2α φωνητικά έκαναν οι The Mamas & the Papas.
Το τραγούδι πάντα μου θύμιζε κάποια “βροχερή” καλοκαιρινή μέρα, άσχετα από τους στίχους.
Είναι από τα τραγούδια που μπορεί να έχουμε βαρεθεί να τα ακούμε ξανά και ξανά αλλά πάντα θα σιγοτραγουδήσουμε τους στίχους και δύσκολα θα γυρίσουμε βελόνα στο ραδιόφωνο.
Here Comes the Sun, The Beatles (1969)
To Here Comes the Sun είναι μέρος του άλμπουμ των Beatles, Abbey Road. Ενα από τα ομορφότερα τραγούδια τους και μαντέψτε. Δεν το έγραψαν οι John Lennon και Paul McCartney, όπως και άλλα πολύ καλά τραγούδια τους, αλλά ο George Harrison.
Η ιστορία λέει πως ο Harrison βαριόταν πολύ να παρευρεθεί σε μια συνάντηση του συγκροτήματος στην εταιρεία τους Apple Corps και προτίμησε να περάσει τη μέρα στο εξοχικό του φίλου του Eric Clapton.
Μάλιστα εκείνη την εποχή είχε προσωρινά παραιτηθεί από τους Beatles και είχε προβλήματα με τον νόμο μια και είχε συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών.
Το τραγούδι αυτό δεν ήταν για τον δημιουργό του, μόνο μία ανάπαυλα από τις υποχρεώσεις του συγκροτήματος που του δημιουργούσαν πίεση και άγχος, αλλά και ένας ύμνος για τον ερχομό της άνοιξης.
Wintertime Love, The Doors (1968)
Είναι από τα τραγούδια που δεν ακούμε – ούτε ακούγαμε – συχνά στο ραδιόφωνο. Ίσως για γιατί δεν ήταν από τα κλασσικά ροκ φασαριόζικα τραγούδια και οι ροκάδες παραγωγοί το σνομπάρανε. Πόσα τραγούδια έχουν “χαθεί” με αυτόν τον τρόπο άραγε;
“Come with me dance, my dear
Winter’s so cold this year
You are so warm
My wintertime love to be”
Babe I’m Gonna Leave You, Led Zeppelin (1969)
Παραδοσιακό τραγούδι του 1950 που πέρασε από την Joan Baez για να καταλήξει με αυτή την εκπληκτική εκτέλεση στο πρώτο άλμπουμ των Led Zeppelin (1969). Μία από τις πιο ερωτικές μπαλάντες όλων των εποχών.
Δεν μιλάει για χειμώνα αλλά κυκλοφόρησε στην καρδιά του χειμώνα, στις 12 Ιανουάριου του 1969. Είναι αδύνατον να μην τραγουδήθηκε για χαμένους έρωτες ή να μην υπήρξε κραυγή απόγνωσης των ερωτευμένων της εποχής.
Υπάρχουν πολλές εκτελέσεις του τραγουδιού στο YouTube. Επέλεξα μία ζωντανή ηχογράφιση του τραγουδιού από μία συναυλία του συκροτήματος στη Δανία. Η εκτέλεση είναι αρκετά διαφορετική από αυτή του άλμπουμ. Απουσιάζουν αρκετοί στίχοι όπως εκείνον που λέει…
“I said baby, you know I’m gonna leave you.
I’ll leave you in the summertime”
-
newsonly