Το Κυνήγι του Θησαυρού σ απλά “Κυνήγι” είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα, ένας κύκλος εκδηλώσεων, που ξεκίνησε στην πόλη του Ρεθύμνου για πρώτη φορά την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 1990 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την περίοδο πριν το καρναβάλι του Ρεθύμνου (την Κυριακή του Ασώτου, δύο βδομάδες πριν το καρναβάλι). Η ιδέα του κυνηγιού μεταλαμπαδεύτηκε από την πόλη του Ρεθύμνου στα χωριά του νομού και στις υπόλοιπες πόλεις τις Κρήτης όπου διοργανώνονται κυνήγια θησαυρού με όμοιους στόχους και παρόμοια οργάνωση. (Κυνήγι Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Ηρακλείου, Σητείας κ.λ.π). Είναι καθαρά εθελοντικό και βασίζεται στο συντονισμό μεταξύ πολλών ομάδων αλλά και στη βοήθεια του Δήμου.
Η οργάνωση και τα προεόρτια του παιχνιδιού
Ο κορμός του παιχνιδιού ξεκινά και ολοκληρώνεται σε μία μέρα, όμως εκδηλώσεις προετοιμασίας, προθέρμανσης και οργάνωσης των συμμετεχόντων γίνονται και τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και με διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού [1], ιδίως όμως από τον χορό των ομάδων του κυνηγιού που διοργανώνεται πάντα την Παρασκευή πριν το κυνήγι και τους πρώτους γρίφους που δίνονται συνήθως από το χορό αυτό έως και το απόγευμα του Σαββάτου πριν το κυνήγι.[2] Τη διοργάνωση του κυνηγιού αναλαμβάνει για τον επόμενο χρόνο, με έξοδά της, η νικήτρια ομάδα, εκείνη δηλαδή που βρίσκει τον θησαυρό.
Οι κανόνες του παιχνιδιού
Η πορεία προς το θησαυρό ορίζεται από ποικιλία γρίφων και δοκιμασιών που σχετίζονται πάντα με την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Τα όρια του παιχνιδιού καθορίζονται κάθε χρόνο από τη διοργανώτρια ομάδα και πάντως προσδιορίζονται γεωγραφικά από την εκάστοτε έκταση του Δήμου Ρεθύμνου. Χαρακτηριστική είναι την ημέρα του κυνηγιού η διαρκής μετακίνηση ομάδων και ερευνητών ιδίως με δίτροχα αλλά και με αυτοκίνητα, ιδίως στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου Ρεθύμνου. Δεν θα ήταν η υπερβολή να πει κανείς ότι όλη πόλη βρίσκεται στο πόδι τη μέρα του κυνηγιού αφού η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν
Όλες οι ηλικίες είναι ευπρόσδεκτες να παίξουν αυτό το παιχνίδι και τελικώς άτομα όλων των ηλικιών συμπράττουν σε ομάδες, που με ιδιαίτερο συναγωνισμό, αλλά και συνεργασίες και (συχνά «υπόγειες») ανταλλαγές και «διαρροές» ψάχνουν τον κρυμμένο θησαυρό.
Το γεγονός της χρονιάς, παράλληλες δράσεις
Το παιχνίδι αυτό έχει εξελιχθεί σε «γεγονός της χρονιάς» για την πόλη του Ρεθύμνου, ενώ τις αφίσες του κυνηγιού σχεδίασαν κατά καιρούς γνωστοί σκιτσογράφοι, όπως ο Αρκάς, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, ο Στάθης, ο Γιάννης Καλαϊτζής, ο Σπύρος Ορνεράκης,[3] ο Στο παιχνίδι συχνά εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής συμμετοχής, αλληλοβοήθειας και ευαισθητοποίησης (αιμοδοσίες, συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συγκέντρωση φαρμάκων, τροφίμων, ενίσχυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κλπ.).
Το παιδικό κυνήγι θησαυρού
Μία εβδομάδα πριν το παιχνίδι αυτό διοργανώνεται ξεχωριστά το παιδικό κυνήγι θησαυρού, που ξεκίνησε να διοργανώνεται το 1998 και έχει παρόμοια φιλοσοφία και σκοπούς, αλλά απευθύνεται σε ομάδες μικρών παικτών-μαθητών της πέμπτης και της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου.[4]Στο 20ο παιδικό κυνήγι θησαυρού που διοργανώθηκε το 2017 έλαβαν μέρος 726 μαθητές από τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθυμνης χωρισμένοι σε 79 ομάδες.
Το εφηβικό κυνήγι θησαυρού
Στο κυνήγι του 2014 η διοργανώτρια ομάδα «Έκατσ´ η κουτσή κατσίκα»[5] διοργάνωσε την ίδια μέρα με το παιδικό κυνήγι και εφηβικό κυνήγι θησαυρού στο οποίο είχαν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές γυμνασίου της πόλης του Ρεθύμνου. Εφηβικό κυνήγι διοργανώθηκε για δεύτερη φορά το 2017 από την ομάδα των Ανιχνευτών[6]. Δικαίωμα συμμετοχής στο δεύτερο εφηβικό κυνήγι είχαν μαθητές των Λυκείων του δήμου Ρεθύμνου.
Εφέτος στο Κυνήγι του θησαυρού διοργανωτής είναι η ομάδα των Γκουσγκούνηδωντο και φιλοδοξεί να καταρρίψει το ρεκόρ Γκίνες με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων “κυνηγών”. Η σπαζοκεφαλιά, το τρέξιμο, η καλή διάθεση αλλά και τα …”κοψίδια” καμιά φορά θα είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Όλοι για το κυνήγι λοιπόν!
με στοιχεία από wikipedia