Η Εφηβία είναι κυριολεκτικά μια ορμονική έκρηξη, όπου το υπάκουο αγόρι ή κορίτσι, μετατρέπεται σε μαι ατίθαση και καμιά φορά αλλοπρόσαλη προσωπικότητα, η οποία διεκδικώντας πια το χώρο ακι την αυτονομία της φυσικά “συγκρούεται” με τους γονείς.
Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονίς που βλέπουν ισγά σιγά το αγοράκι τους να εξελίσσεται σ εέναν ατίθασο “μαντράχαλο” ή το αγγελούδι κοριτσάκι τους να ρέπει προς μια…λολίτα; Που όμως και οι δύο έχουν τεράστιες ανασφάλειες καθώς νιώθουν ότι μπαίνουν σιγά σιγά στον κόσμο των μεγάλων και δεν είναι καθόλου σίγυροι ότι θα τα καταφέρουν
Δύσκολα τα πράγματα και ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα “μάνουαλ” ιδανικό γι αυτές τις περιπτώσεις.
Κα΄ποιες όμως γενικές κατευθύνσεις πρέπει να τηρούνται.
1. Όταν μια συμπεριφορά δεν σας αρέσει, κατακρίνετε τη συμπεριφορά όχι το παιδί. Είναι άλλο πράγμα να λες “τίποτα δεν κάνεις σωστά” και άλλο αυτό που έκανες δεν ήταν σωστό για αυτούς και αυτούς τους λόγους.
2. Αφού είστε δημοκρατικοί γονείς, οφείλετε να ακούσετε τη δικαιολογία του και να την αντιμετωπίσετε αναλόγως.
3. Να διαλέγετε ποια πράγματα είναι σοβαρά για τα οποία αξίζει να επιμείνετε. Να επιμείνετε να μην πάει το 15χρονο στο club, αλλά να τον αφήσετε να παέι βόλτα με τους φίλους ή για έναν καφέ.
4. Μην κάνετε συγκρίσεις με εσάς ή με άλλους.”Εγώ στην ηλικία σας δεν τα έκανα αυτά” ή ο Γιαννάκης της γειτόνισας δεν πάει εσύ γιατί να πας. Ούτε βέβαια η απάντηση στο “γιατί”; Να είναι ένα ξερό “γιατί το λεω εγώ”. Η επίδειξη εξουσίας στους εφήβους μόνο αντίδραση μπορεί να φέρει.
5. Αφήστε να διορθώσει μόνο του το λάθος του αλλά να συνδυαστεί και με συζήτηση για τις συνέπειες.
6. Όσο νάναι είστε γονείς. Έχετε εξουσία και ευθύνη, αλλά άλλο είναι να είστε διαλλακτικοί και άλλο να γίνετε κολητοί. Αν σας θεωρούν κολητούς οι έφηβοι, απλά θα ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Οι κολητοί συνεργάζονται στις “ζαβολιές”, οι γονείς ελέγχουν, κατευθύνουν, καθοδηγούν, συμβουλεύουν και συμπαραστέκονται. Αλλά δεν είναι “κολλητάρια”
Η εφηβεία κορυφώνεται συχνά με συγκρούσεις με τοςυ γονείς, εκεί στα 17-18, αλλά τελικά είναι μια γόνιμη περίοδος και πρέπει γονείς και παιδιά να την απολαμβάνουν.