Πλένετε τη φάβα με κρύο νερό και την βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα.
Συστατικά
- 250 γρ. φάβα
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 90 ml ελαιόλαδο ΑΒ
- 2 κ. σούπας κάπαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
- 2 κ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 250 γρ. ντοματίνια
- ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Πλένετε τη φάβα με κρύο νερό και την βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνετε 850 ml νερό και βράζετε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ξαφρίζετε τη φάβα με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40 – 45 λεπτά περίπου, μέχρι να χυλώσει η φάβα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Περνάτε τη φάβα από το μύλο λαχανικών και την βάζετε σε πιατέλα, δημιουργώντας στο κέντρο μικρά βαθουλώματα με ένα κουτάλι. Σκορπίζετε τα ντοματίνια και την κάπαρη στη φάβα και περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με φύλλα φρέσκιας ρίγανης και σερβίρετε. Για τα τοματίνια: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ραντίζετε τα ντοματίνια με το βαλσαμικό και πασπαλίζετε με ανθό αλατιού. Ψήνετε τα ντοματίνια για 10 – 15 λεπτά.