Ρολό κέικ με κρέμα και μπισκότο oreo

Για το κέικ θα χρειαστείτε:

  • 3 μεγάλα ‏αυγά
  • 3/4 του φλ. ‏κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ‏στιγμιαίος καφές
  • 1 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 3/4 του φλ. ‏κακάο
  • 1/4 της κ.γ. ‏αλάτι
  • 1 κ.γ. ‏baking powder
  • 3/4 του φλ. ‏αλεύρι γ.ο.χ.
  • ‏άχνη ζάχαρη για το ρολάρισμα

Ξεκινάτε το κέικ:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175° C. Τοποθετείτε σε ένα ταψί 25×40 εκ με αλουμινόχαρτο και το αλείφετε με λάδι.

Χτυπάτε τα αυγά σε υψηλή ταχύτητα για 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Χτυπάμε τη ζάχαρη, τον καφέ ή το νερό, και το εκχύλισμα βανίλιας.

Χτυπήστε ελαφρά μαζί το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Τοποθετείτε τα υγρά στα στερεά υλικά και και ανακατεύετε μόνο μέχρι να ενωθούν.

Απλώστε στο έτοιμο ταψί. Καλύτερα είναι να απλώσετε σε ένα πολύ λεπτό στρώμα και για αυτό θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα για να εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές του τηγανιού.

Ψήστε για 10-15 λεπτά. Θα ξέρετε ότι έχει γίνει γιατί αν το πιέσετε ελαφρά στην επιφάνεια με την άκρη του δακτύλου σας θα επανέλθει ελαφρώς προς τα πίσω.

Ενώ το κέικ ψήνεται,βέζετε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας σε μεγάλη επιφάνεια εργασίας.

Πασπαλίζετε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη (περίπου 1/4 φλυτζάνι). Μόλις βγαλετε το από το φούρνο, γυρίστε πάνω στην πετσέτα κουζίνας με την πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο προσεκτικά.

Στη συνέχεια διπλώστε την άκρη της πετσέτα πάνω από το κέικ. Τυλίξτε σφιχτά, ρολάροντας το κέικ στη πετσέτα.

Αφήστε το να κρυώσει εντελώς τυλιγμένο για τουλάχιστον μία ώρα ή μπορείτε να το αφήσετε τυλιγμένο για όλη τη νύχτα.

Τώρα προχωράτε στη γέμιση: χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με ένα ηλεκτρικό μίξερ (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ χειρός, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.)

Σιγά-σιγά προσθέστε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια όσο χτυπάτε. Χτυπάτε μέχρι να σφίξει. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα όρεο και κρατάτε μια κουταλιά ή δύο για το γαρνίρισμα.

Συναρμολογείστε το κέικ:

Μόλις το κέικ έχει κρυώσει, το ξετυλίγεται προσεκτικά. Απλώστε τη σαντιγί στο κέικ, αφήνοντας 2,5 cm χωρίς γέμιση σε κάθε άκρο.

Ξαναρολάρετε το κέικ, πέρνοντας την ποσότητα που ξεχειλίζει από τις άκρες.

Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα πριν απλώσετε το γλάσο.

Αν έχει μείνει σαντιγί, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για γαρνίρισμα.

Φτιάχνετε την επικάλυψη : Τοποθετείτε τη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος μαζί σε ένα πυρίμαχο μπολ.

Ζεσταίνετε σε υψηλή θερμοκρασία για 60-90 δευτερόλεπτα ή μέχρι η κρέμα να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ανακατεύετε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά.

Τοποθετήστε το ρολό κέικ σε μια σχάρα που πάνω από ένα ταψί.

Περιχύνετε με ganache το κέικ ομοιόμορφα.

Γαρνίρετε με τα θρυμματισμένα μπισκότα. Παγώνετε μεχρι να παγώσει.

Σημείωση: Το κέικ πρέπει να μείνει στο ψυγείο μέχρι και πριν το σερβίρισμα αλλιώς η γέμιση θα ζεσταθεί και θα χάσει τη σύσταση της.

 

 

  • crazyforcrust
Κύλιση στην κορυφή