Έχεις αναλάβει το γιορτινό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς; Πριν μπεις στην κουζίνα ή βγεις για τα απαραίτητα ψώνια, ρίξε μια ματιά παρακάτω. Αυτό το μενού μπορεί να σε ενδιαφέρει…
Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να γίνει πιο υγιεινό απ’ ό,τι φανταζόμασταν και σίγουρα πιο φιλικό για το στομάχι μας, κρατώντας μακριά το αίσθημα του φουσκώματος και της υπνηλίας μετά το φαγοπότι.
Η διατροφολόγος και καθηγήτρια στο University College London, Δρ Michelle Braude, αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους το γιορτινό τραπέζι μπορεί να γίνει πιο υγιεινό, προτείνοντας παράλληλα 10 superfoods τα οποία θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τα φετινά μας πιάτα.
Ποια είναι αυτά;
Ορεκτικό: καπνιστός σολομός και αβοκάντο
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, η Δρ Braude λέει πως αυτό το ορεκτικό “είναι φορτωμένο με υγιή ακόρεστα λίπη και θρεπτικά συστατικά και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια του βάρους, κρατώντας μας χορτάτους και δίνοντάς μας λαμπερό δέρμα”.
Εξηγεί, επίσης, πως ο σολομός είναι μία εξαιρετική πηγή καλίου, σεληνίου, βιταμίνης Β12, σιδήρου και είναι γεμάτος πρωτεΐνη, ενώ έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Όσο αφορά το αβοκάντο, η καθηγήτρια λέει ότι είναι “μία νόστιμη πηγή υγιών μονοακόρεστων λιπαρών, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και είναι εξαιρετικά καλό για την καρδιά, βελτιώνει την ‘κακή’ χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, ενώ κρατάει το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά υγιή”.
Κυρίως γεύμα: γαλοπούλα και γέμιση με κάστανο
Η γαλοπούλα είναι το παραδοσιακό φαγητό των γιορτών για πολλές οικογένειες και όπως λέει η Δρ Braude αυτό το πιάτο είναι καλό για όλους.
“Η γαλοπούλα έχει λιγότερες θερμίδες από το κοτόπουλο και είναι μία πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, καθώς εκ φύσεως έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ειδικά όταν αφαιρούμε την πέτσα”, σχολιάζει.
Και προσθέτει: “Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και την παραγωγή ενέργειας, και ψευδαργύρου και σεληνίου, απαραίτητων για το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου”.
Όσο για τα κάστανα στη γέμιση, η ειδικός επισημαίνει ότι “σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, είναι χαμηλά σε λιπαρά και μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καλίου, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, της βιταμίνης Β και του φυλλικού οξέως”.
Οι αγαπημένες πατάτες επιτρέπονται;
Η Δρ Braude συστήνει τις ψητές πατάτες τις οποίες μπορούμε να μαγειρέψουμε με ελαιόλαδο. Αν θέλουμε να φτιάξουμε πουρέ τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε λίγο light κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο.
“Οι πατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη Β6, η οποία προάγει την υγεία των μαλλιών μας και του δέρματός μας, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο σε αμέτρητα συστήματα για τη λειτουργία του σώματός μας και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας μέσω της βιταμίνης C. Διαθέτουν ακόμη κάλιο το οποίο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα”.
Και από sause;
Η απάντηση είναι σος κράνμπερι. “Αυτή η γλυκιά sauce έχει περισσότερη ζάχαρη από ένα κουπάκι με τους καρπούς του κράνμπερι, αλλά έχει άφθονα οφέλη για την υγεία”, λέει η διατροφολόγος. “Είναι μία καλή πηγή πέψης, η οποία βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέροντάς του βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά τα οποία συνδέονται με την μείωση των καρδιακών παθήσεων”.
“Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σύνδεση στην κατανάλωση των cranberries με την μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του μαστού”, κατέληξε η Δρ Braude.
Σαλάτα: λαχανάκια Βρυξελλών και καρότα
“Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, φιλικού οξέως και βιταμίνης C. Είναι μία φανταστική πηγή φυτικών ινών, η οποία βοηθάει το πεπτικό μας σύστημα να μένει υγιές και είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, ώστε να μπορούμε να προσθέτουμε στο πιάτο μας γενναία δόση. Αλλά να μην τα συνοδεύσουμε με βούτυρο”, σημειώνει η ειδικός.
Για τα καρότα λέει πως εκτός από το ότι προσθέτουν χρώμα στο πιάτο μας, υποστηρίζουν την υγεία των ματιών μας, βοηθάνε στην πρόληψη του καρκίνου και επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων. Μία συνταγή είναι να τα ψήσουμε ελαφρώς με λίγο μέλι, προσδίδοντας μία γλυκιά αίσθηση στη γεύση που μας αφήνουν στο στόμα.
Επιδόρπιο: χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι ένα βρετανικό γλυκό, το οποίο έχει γενναίες δόσεις ξηρών καρπών και φρούτων, κάτι που προσδίδει οφέλη υγείας.
Η Δρ Braude λέει πως η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα είναι γεμάτη από μπαχαρικά όπως η κανέλα η οποία βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Λέτε να αναζητήσουμε μία συνταγή και να τη δοκιμάσουμε αντί άλλου κέικ; Γιατί όχι…
Και από ποτό; Κόκκινο κρασί
“Αν και η υπερβολική κατανάλωση [προφανώς] δεν είναι καλή για την υγεία μας, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά επωφελής για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Παράλληλα, προστατεύει από διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να καταπολεμήσει τις ρυτίδες”, λέει η Δρ Braude για τον κλασικό ερυθρό οίνο.
pathfinder