Κάθε χρόνο η 15η Φεβρουαρίου είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία. Είναι η μέρα που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η υποστήριξη των παιδιών που είναι ασθενείς.
Ο παιδικός καρκίνος, αν και είναι σπάνιο φαινόμενο καθώς αποτελεί ποσοστό από 0,5 έως 4,6% των περιστατικών καρκίνου, υπάρχει παντού. Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περάσουμε, όμως, με αφορμή την ημέρα είναι ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά παιδικού καρκίνου παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις παγκοσμίως, φτάνοντας σε ετήσια βάση τα 215.000 στις ηλικίες έως 14 ετών και τα 85.000 στις ηλικίες 15-19 ετών (στοιχεία 2015).
Σε πολλές ακόμα χώρες που δεν έχουν οργανωμένα συστήματα καταγραφής, εμφανίζονται επίσης περιστατικά, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.
Σημειώνεται ότι οι καρκίνοι που προσβάλλουν παιδιά και εφήβους απειλούν να ξεπεράσουν τα λοιμώδη νοσήματα ως μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ανηλίκων.
Όταν τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη, εξασφαλίζεται ότι πάνω απ’ το 80% αυτών θα καταφέρουν να επιβιώσουν και ν’ απολαύσουν μια υγιή ζωή.
Σε πολλές χώρες, όμως, τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη θεραπεία. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο απ’ το 90% των θανάτων από παιδικό καρκίνο είναι σε περιοχές με περιορισμένους πόρους.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου έχει ως μήνυμα την «Πρόοδο στις Θεραπείες και Μεταρρύθμιση της Περίθαλψης».
Η τριετής καμπάνια για τον παιδικό καρκίνο βασίζεται στα εξής βασικά σημεία:
Την ευαισθητοποίηση για τα περισσότερα από 300.000 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου που καταγράφονται κάθε χρόνο στον κόσμο
Την ενημέρωση για τις δυνατότητες πλήρους ίασης πολλών μορφών παιδικού καρκίνου, εφόσον:
– Γίνει έγκαιρα σωστή διάγνωση
– Υπάρχει πρόσβαση σε σωτήρια φάρμακα
– Υπάρχει πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες
– Συνεχίζεται η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία
Τη συνεχή προσπάθεια επίτευξης του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 3.4 των Ηνωμένων Εθνών για μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά ένα τρίτο έως το 2030.
Πηγή: ipop