Τυροπιτάκια… το λαχταριστό αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, για όλες τις περιστάσεις, πεντανόστιμα με όποιο τρόπο και αν είναι μαγειρεμένα, με φύλλο, χωρίς φύλλο, με διάφορα τυριά, στο τηγάνι ή το φούρνο. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για υπέροχα τυροπιτάκια χωρίς φύλλο ψημένα στο φούρνου που αξίζει το κόπο να τα δοκιμάσετε.
Υλικά συνταγής
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.) με 2% λιπαρά, στραγγιστό
150 ml ελαιόλαδο
150 γρ. φέτα, χοντρο-θρυμματισμένη
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
70 γρ. κασέρι, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 κοφτή κ.σ. ανάμεικτα βότανα αποξηραμένα όπως ρίγανη, θυμάρι, μαραθόσπορο, δυόσμο κ.λ.π.
1 κοφτό κ.γ. πάπρικα γλυκιά
λίγο ελαιόλαδο για λάδωμα χεριών
1 κρόκος αυγού + σουσάμι ή μαυροκούκι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το σουσάμι και τα ανακατεύετε καλά.
Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, λίγο τη φορά, και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 45 λ περίπου.
Μετά βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνετε μέχρι να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Λαδώνετε τα χέρια σας και πλάθετε στρογγυλά τυροπιτάκια (προσπαθείτε να τα φτιάξετε στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα) και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 2½-3 εκ. περίπου μεταξύ τους.
Αν προτιμήσετε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι, χτυπάτε το κρόκο με 2-3 κ.σ. νερό, αλείφετε την επιφάνειά τους με ένα πινέλο με το κρόκο και μετά τα πασπαλίζετε το σουσάμι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 25-30 λ περίπου ή μέχρι να ροδοκοκινίσουν ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα βγάζετε από το φούρνο, τα αφήνετε για 10 λ να “σταθούν” και μετά τα σερβίρετε.
Tip: Για έξτρα γεύση αντί να λαδώσετε τα χέρια σας για να πλάσετε τα τυροπιτάκια σας μπορείτε να τα βρέξετε με ούζο.