Στην Κρήτη την τσουκνίδα τη φοβόμαστε αλλά την έχουμε “περί πολλού”. Αν και πρόκειται για ένα φυτό που στο παρελθόν δαιμονοποιήθηκε και θεωρήθηκε ζιζάνιο, το οποίο ξερίζωναν σήμερα γνωρίζουμε πως κάθε άλλο παρά βλαβερή είναι η τσουκνίδα. Πρόκειται για ένα φυτό που αφθονεί στην Κρητική γη και ευτυχώς που φυτρώνει σχεδόν πάντα δίπλα στη μολόχα, η οποία αποτελεί και το αντίδοτο για το τσίμπημα από τη μολόχα.
Αν βγάλουμε την έντονη φαγούρα που μας αφήνει αν δε το “εξολοθρεύσουμε” με τη μολόχα, η τσουκνίδα είναι γνωστή ακόμα από την περίοδο του Ησίοδου για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Δεν είναι μόνον αυτό αφού χρησιμοποιούνταν από τις παλιές νοικοκυρές της Κρήτης σε καλιτσούνια ή πιταράκια, στο σφουγκάτο με χόρτα, βραστή ως σαλάτα με αγνό ελαιόλαδον, σε πίτες ή ακόμα και ως κύριο υλικό για την εξαιρετικής γεύσης τσουκνιδόπιτα.
Από ιατρικής άποψης η τσουκνίδα περιέχει βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Με το σίδηρο που περιέχει τονώνει την αναιμία αλλά είναι και αιμοστατικό, διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος, βοηθά στο διαβήτη, προλαμβάνει το σκορβούτο και είναι και αποτοξινωτικό ρόφημα.Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζουν την ποδάγρα και την για την αρθρίτιδα.
Τσάι και καλλυντικό
Το τσάι των φύλλων και τα φρέσκα φύλλα με μέλι παρουσιάζουν καλή αποχρεμπτική δράση στο βήχα, βρογχίτιδα, δύσπνοια, πνευμονία, φυματίωση και σε περιπτώσεις αιμοπτησίας.
Έγχυμα και χυμός του φυτού δρα σαν ηρεμιστικό μέσο στις νευρικές διαταραχές, επιληψία, υστερία και σπασμούς. Στις αιμορραγίες από την μύτη τοποθετείται στην μύτη μια γάζα μουσκεμένη με τον φρέσκο χυμό του φυτού.
Όσον αφορά τις καλλυντικές της ιδιότητες είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας. Συμβάλλει στην διατρήρηση της υγιούς όψης της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών ενώ προσφέρει αποτοξίνωση στον οργανισμό.
Είναι αντιγηραντική και συσφικτική και βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής και των λεκέδων της επιδερμίδας.
Μια εξαιρετική τσουκνιδόπιτα
Σε εποχές φτώχειας και πολέμων βοήθησε πολύ να στρωθεί το καθημερινό τραπέζι οικογενειών σε πολλές εκδοχές. Μια από τις συνταγές είναι η παρακάτω, από την σελίδα incrediblecrete.gr της Περιφέρειας Κρήτης.
ΤΣΟΥΚΝΙΔΟΠΙΤΑ
ΥΛΙΚΑ
Υλικά για τη γέµιση
1 κιλό τσουκνίδες
2 µεγάλα κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
3 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Υλικά για το φύλλο
½ κιλό αλεύρι, περίπου
½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά νωπή µαγιά
λίγο τυρί κίτρινο
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
3 κουταλιές ξίδι
1½ φλιτζάνι σουσάµι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουµε τις τσουκνίδες και τις ανακατεύουµε µε τα υπόλοιπα υλικά της γέµισης. Έχουµε σοτάρει ελαφρά τα κρεµµύδια, με τα υλικά για τη ζύµη ετοιµάζουµε 2 φύλλα ως εξής: Ανακατεύουµε το αλάτι µε το αλεύρι και προσθέτουµε το λάδι, το ξίδι και τη µαγιά διαλυµένη σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό.
Δουλεύουµε καλά τα υλικά, προσθέτοντας και λίγο χλιαρό νερό, µέχρι να γίνει η ζύµη οµοιογενής και µαλακή. Αφού την αφήσουµε περίπου 20 λεπτά, τη χωρίζουµε σε δύο κοµµάτια και ανοίγουµε 2 φύλλα πάχους 4-5 χιλιοστά το καθένα. Απλώνουµε το ένα σε λαδωµένο ταψί, βάζουµε πάνω τη γέµιση και σκεπάζουµε µε το άλλο φύλλο. Αλείφουµε µε αυγό ή ελαιόλαδο την πίτα και την πασπαλίζουµε µε άφθονο σουσάµι. Ψήνουµε σε µέτρια θερµοκρασία στον φούρνο, περίπου 50–60 λεπτά.