• Home
  • »
  • Ειδήσεις
  • »
  • Κρήτη
  • »
  • Το μοναδικό τζαμί των Χανίων – Το Γιαλί Τζαμισί στέκει αγέρωχο στο παλιό λιμάνι από το 17ο αιώνα

Το μοναδικό τζαμί των Χανίων – Το Γιαλί Τζαμισί στέκει αγέρωχο στο παλιό λιμάνι από το 17ο αιώνα

Το Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού) είναι το μοναδικό σωζόμενο τζαμί της πόλης και εντοπίζεται στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, απέναντι ακριβώς από τον Αιγυπτιακό Φάρο. Είναι αφιερωμένο στον πρώτο φρούραρχο Χανίων, τον Κιουτσούκ (μικρό) Χασάν (πολλοί το αποκαλούν με αυτό το όνομα), και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης.

Χτισμένο το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, το κυβικό κτίσμα του, που προκαλεί εντύπωση και θαυμασμό στους περαστικούς, επικαλύπτεται από έναν ημισφαιρικό τρούλο χωρίς τύμπανο. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από μία στοά, η οποία ήταν ανοιχτή, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα τζαμιά. Το 1880 περίπου κλείστηκε με τοξωτά ανοίγματα σε νεοκλασικό ύφος.

Ουσιαστικά είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε στην Κρήτη αμέσως μετά που κατακτήθηκε η πόλη των Χανίων από τους Τούρκους το 1649. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το τζαμί χτίστηκε πάνω σε μικρό ναό που υπήρχε στην ίδια θέση.

Το τζαμί είναι ένα τετράγωνο κτίσμα με μεγάλο τρούλο στην οροφή και τέσσερα πέτρινα τόξα που το καθένα ενώνει την κάθε γωνιά της οροφής με τον τρούλο. Οι δύο πλευρές του κύριου μέρους του τζαμιού που βλέπουν στη θάλασσα, περιβάλλονται απο στοά, την οροφή της οποίας στολίζουν συνολικά 7 μικροί τρούλοι.

Στην νοτιοδυτική γωνιά του εναπομείναντος κτίσματος υπήρχε μιναρές από τον οποίο σώζεται η βάση του, και σε όλη την νότια πλευρά του τεμένους κήπος με φοίνικα που περιβάλλονταν από ψηλό τοίχο με πόρτα και μεγάλα παράθυρα, περίπου όμοιο με την βόρεια και δυτική πρόσοψη του κτιρίου.

Το Γιαλί Τζαμισί, που λειτούργησε ως τζαμί μέχρι το 1923 και είναι έργο ενός Αρμένιου αρχιτέκτονα, άλλαξε πολλές φορές χρήση, φιλοξενώντας κατά καιρούς το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Γραφείο Πληροφοριών του ΕΟΤ και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Σήμερα ο μικρός εσωτερικός χώρος του τζαμιού χρησιμοποιείται ως χώρος, εικαστικών κυρίως, εκθέσεων.

Κύλιση στην κορυφή