• Home
  • »
  • Πολιτισμός
  • »
  • Συκοπιταρίδα, κουραμπιές και κολοκυθόπιτα – Γλυκά με βραβείο από το φεστιβάλ του Αμπελούζου

Συκοπιταρίδα, κουραμπιές και κολοκυθόπιτα – Γλυκά με βραβείο από το φεστιβάλ του Αμπελούζου

Ένα ασυνήθιστο γλυκό με άρωμα και γεύση από το παρελθόν της Κρητικής υπαίθρου, η συκοπιταρίδα, ενθουσίασε τους κριτές από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, στην γιορτή γλυκού που έγινε στον Αμπελούζο. Έτσι έδωσαν το πρώτο βραβείο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καπαριανών, τα μέλη του οποίου είχαν την έμπνευση να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ το συγκεκριμένο γλυκό.

Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στους κουραμπιέδες του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Θωμά και το τρίτο στην κολοκυθόπιτα με γλυκιά κολοκύθα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μητρόπολης. Όπως είπε στην cretewoman, η αντιπρόεδρος του διοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρία Τσαπάκη τα κριτήρια με τα οποία η επιτροπή αποφάσισε ήταν πολλά μεταξύ των οποίων η ιστορικότητα, η θρεπτικότητα, η γεύση και φυσικά η εμφάνιση του γλυκού.

Τι είναι η συκοπιταρίδα

Με αυτά τα κριτήρια λοιπόν επελέγη η συκοπιταρίδα που στην ουσία είναι ένα γλυκό με πάστα από λιωμένα σύκα που με διάφορα αγνά υλικά της Κρητικής φύσης πλάθεται και κατασκευάζονται μικρή βώλοι. Εμφανισιακά έχει περίπου την εικόνα που έχουν τα σύγρχονα τρουφάκια και προσφέρεται σε μπουκιές. Το γλυκό ασυνήθιστο για τα σημερινά δεδομένα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και γευστικό εξαιτίας των πρώτων υλών του.

Παραδοσιακή εξάλλου ήταν και η συνταγή με την οποία οι γυναίκες του Αγίου Θωμά κατασκεύασαν τους κουραμπιέδες τους και κατάφεραν να αποσπάσουν το δεύτερο βραβείο. Όσον αφορά στην κολοκυθόπιτα με την γλυκιά κολοκύθα από την Μητρόπολη, η πρώτη ύλη, η γλυκοκολοκύθα είναι συνηθισμένη στον εύφορο κάμπο της Μεσαράς, ενώ η συγκεκριμένη συνταγή έρχεται επίσης από δεκαετίες πίσω.

Θετικός ο απολογισμός

Κάνοντας τον απολογισμό του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στον Αμπελούζο, η κ.Τσαπάκη επισημαίνει ότι όλα πήγαν εξαιρετικά καλά και ήταν πολύς ο κόσμος που επισκέφθηκε τη γιορτή. Επιπλέον η ποιότητα ήταν εξαιρετική, όπως είπαν και οι ειδικοί της κριτικής επιτροπής, ενώ οι ποσότητες των γλυκών που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες ήταν τεράστιες, καθώς τα είδη των γλυκών που κατασκευάστηκαν για το φεστιβάλ ξεπέρασαν τα 70.

Αρκετά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τις γυναίκες του Αμπελούζου προέρχονταν από τα κτήματα και τις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, η οποία όπως επισημαίνει η κ.Τσαπάκη θα πρέπει να αναβαθμιστεί και σε συνδυασμό με τον Αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας και το Μουσείο Μεσαράς που θα λειτουργήσουν σύντομα και με τα οποία γειτνιάζει, να δώσουν νέα πνοή ανάπτυξης στην περιοχή.

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ προέρχοντια από το cretanmagazine.gr

Κύλιση στην κορυφή