• Home
  • »
  • Ειδήσεις
  • »
  • Κρήτη
  • »
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής Ρεθύμνου μαθαίνει στους τουρίστες να μαγειρεύουν Κρητικές λιχουδιές

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής Ρεθύμνου μαθαίνει στους τουρίστες να μαγειρεύουν Κρητικές λιχουδιές

Οι άνθρωποί στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα χωριά του Ρεθύμνου ανοίγουν τους ορίζοντές τους. Είναι οι ιστορίες τους …που πάντα έχουν κάτι να πουν στον κόσμο! Με αυτό τον τρόπο συστήνεται παραέξω και το χωριό Πηγή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής – Αγ. Δημητρίοτ στο καλοκαιρινό περιοδικό GO Hania Ιουλίου που έκανε ρεπορτάζ για τα μαθήματα μαγειρικής που διενεργούνται στην πλατεία της Πηγής σε Γάλλους, Γερμανούς, Πολωνούς, Ρώσους και πολλούς ακόμα

Στην Πηγή Ρεθύμνου αράξανε κάτω από τη μουριά με τη Μαρία Μαινωλά, που το έχει μεγάλο καμάρι και κάθε φορά μετρά την ώρα για να ανταμώσει με την παρέα της από τα ξένα…

Στον Αποκόρωνα ο Γιάννης Θυμιανός και ο Παντελής Σταμπεδάκης που διατηρούν παραδοσιακό χώρο φιλοξενίας και μίλησαν για τα δικά τους ´´μαγειρέματα´´ Ο διακεκριμένος σεφ Μιχάλη Παναγιωτάκης ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής μίλησε για την διεθνή ακτινοβολία που ασκούν τα χωριά στους ξένους.

Η Μαρία Μαινωλά στέκει πολλές δεκαετίες στην πλατεία του χωριού Πηγή και στέκει σαν μια κλασσική γυναίκα του χωριού και τα εξομολογείται όλα στο Go Hania magazine που κυκλοφορεί

 

 

 

-Έχουν έρθει μέχρι και 30 άτομα.Άλλες φορές έρχονται 15 , άλλες 10 άτομα
-Φαντάζομαι αυτοί σε βγάζουν και φωτογραφίες
-Φωτογραφίες και φιλιά. Επήγεν η Μαρία η Μαινωλά από την Πηγή στην Ευρώπη. Μ´ αρέσει όμως και το κάνω. -Τι τους μαθαίνεις; Εσύ βάζεις κατά νου 5 με 6 συνταγές…
-Συνταγές παραδοσιακές : ντάκο , ντολμαδάκια, σαλάτα χωριάτικη ,τζατζίκι , γεμιστά, κοτόπουλο κοκκινιστό και πολλά άλλα.
-Αφού στο μάθημα όταν τυλίγουν το ντολμαδάκι , το βάζουν στο στόμα και το τρώνε ανήψητο. Και τους εξηγεί ο ξεναγός ότι θέλει ψήσιμο. Τίποτα αυτοί. Γελάνε , το βάζουν στο στόμα και το ξεκοκκαλίζουνε

Αυτοί αρχίζουν τα ´´ω´´ και τα ´´α´´ στο κοτόπουλο το κοκκινιστό. Κρατάω συνήθως δυο κομματάκια που τα βάζω στο κατσαρολάκι για να το δουν. Βάζω το λάδι , μετά κρεμμύδι , το ροδίζω καλά καλά και στο τέλος το σβήνω με λίγο κρασί . Και αυτοί σιμώνουν και μυρίζονται την κατσαρόλα και τάξε πως εκστασιάζονται. Κλείνουν τα μάτια και περιμένουν μέχρι να γίνει.

 

Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής συστήνει ποιότητα μαζί με αμεσότητα!!!

Αν τους πάρεις και τους πάς στο αμπέλι και τους πεις ότι αυτή την περίοδο κόβουμε τα κλήματα ,τα επεξεργαζόμαστε , τα κρατάμε για να τα φροντίζουμε όλο τον χειμώνα. Αυτή είναι η διαδικασία που φτιάχνουμε τους ντολμάδες . Ναι , αυτό είναι πλήρες μάθημα μαγειρικής. Στην συνέντευξη του στον Παντελή Σπυριδάκη στο Go Hania magazine που κυκλοφορεί επισημαίνει: ´´Θα τους έπαιρνα από όπου κι αν προέρχονται από την Πολωνία ή από την Γαλλία και θα τους πήγαινα στο Σπήλι , ή στο Σέλινο ή στην Κίσσαμο να κατεβούνε και να περπατήσουμε στα σοκάκια του χωριού και να κόψουμε δυο αγκινάρες από ένα χωράφι, να τις ξεφλουδίσουμε , να μαυρίσουμε τα χέρια μας, να πιούμε και μια ρακί ,να βάλουμε και λίγο λεμόνι και λίγο χοντρό αλάτι…ε αυτό ναι είναι Κρήτη´´.

 

Πηγή: Go Hania magazine

Κύλιση στην κορυφή