Στην ιστορία πέρασε πλέον το 5ο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και αφήνοντας στους εκατοντάδες επισκέπτες του ικανοποιημένους με όλες τους τις αισθήσεις. Οι εικόνες, οι μυρωδιές και οι γεύσεις είναι τέτοιες και τόσες που θα κρατήσουν ως την επόμενη χρονιά «ζωντανή» τη μνήμη. Γιατί όταν μας πουν μια επιτυχημένη ιστορία είναι φυσικό να θέλουμε να ακούσουμε και τη συνέχεια. Και το ετήσιο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας είναι πλέον θεσμός και μάλιστα τόσο επιτυχημένος που κάθε χρόνο οι συμμετοχές και οι επισκέπτες του γίνονται περισσότεροι.
Βέβαια όλη αυτή η διοργάνωση δε γίνεται με «μαγικό ραβδάκι» και δεν είναι τυχαία. Είναι οι άνθρωποι που υπό την καθοδήγηση όσων ανέλαβαν την ευθύνη δούλεψαν σκληρά για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Και είναι έτοιμοι από σήμερα κιόλας να αρχίσουν να εργάζονται για το επόμενο. Το 5ο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστόλων Πεδιάδος και την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε.Π.ΣΥ με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Όπως δήλωσε στο Cretewoman ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε.Π.ΣΥ και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου Τίτος Κοκολάκης : « Ομόφωνα η Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων «υιοθέτησε» το φεστιβάλ που έχει γίνει πλέον θεσμός. Η επιτυχημένη πραγματοποίηση του αποδεικνύει τη βούληση για ενότητα και συνεργασία μεταξύ των συλλόγων της Κρήτης. Η ενότητα γίνεται πράξη μέσα από τη συνεργασία των μελών των συλλόγων. Ειδικά πάντως γι αυτό το «φεστιβάλ» θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία στον πολιτιστικό σύλλογο των Αποστόλων Πεδιάδος που είχε την ιδέα και ξεκίνησε την προσπάθεια, αλλά και στους όμορους πολιτιστικούς συλλόγους που το στήριξαν από την αρχή. Σήμερα όλοι μαζί είμαστε περισσότερο δυνατοί και έτοιμοι. Το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας είναι ένα επίτευγμα παρά τις αρχικές αδυναμίες και κακοτοπιές».
Το μέλλον του φεστιβάλ όπως επισημαίνει ο κ. Κοκολάκης : «θα στηριχθεί στους εθελοντές όπως έγινε και μέχρι σήμερα και θέλουμε να στείλουμε κι ένα μήνυμα για τον εθελοντισμό. Οι άνθρωποι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε έχουν μια ευκαιρία να βγουν από τη μιζέρια τους και να βοηθήσουν ώστε να αναδειχθεί ο πολιτισμός του τόπου μας. Με διοργανώσεις όπως αυτήν αποδεικνύουμε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάνουν σημαντικές δράσεις πολιτισμού και όχι πανηγυράκια όπως υποστηρίζουν κάποιοι».
Το cretewoman μίλησε με την «ψυχή» του φεστιβάλ όπως την χαρακτηρίζουν όλοι τη Λένα Ηγουμενάκη πρόεδρος του Πολιτιστικό Σύλλογο Αποστόλων Πεδιάδος και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε.Π.ΣΥ Η κ.Ηγουμενάκη: «Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στα μέλη των συλλόγων στους φίλους μας, στις οικογένειες μας αλλά και σε όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Δεν ήταν εύκολη η οργάνωση καθώς και χρόνο ήθελε και κόπο. Αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία αλλά και το γεγονός ότι μέσα από το φεστιβάλ είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τις γευστικές μνήμες και το γευστικό πολιτισμό του τόπου μας» .
Ήδη αν και οι διοργανωτές δεν έχουν ακόμα ξεκουραστεί η κ. Ηγουμενάκη λέει: «ήδη είμαστε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε την επόμενη διοργάνωση στην οποία θα κρατήσουμε όσα επιτυχημένα στοιχεία υπήρξαν σε αυτήν και ίσως προσθέσουμε και νέα».
Aυτοί που εργάστηκαν
Να σημειώσουμε ότι εκτός από την κ. Ηγουμενάκη, τον κ. Κοκολάκη για το 5ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας εργάστηκαν και οι παρακάτω:
ΚΟΥΜΠΕΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΔΟΚΙΑΝΑΚΗ ΟΛΓΑ
ΣΑΜΠΑΘΙΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΑΜΙΩΛΑΚΗ ΝΑΤΑΣΣΑ
ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ ΚΑΛΛΙΑ
ΠΕΤΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ ΠΟΠΗ
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΣΟΥΚΙΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΑΚΗ ΧΡΥΣΗ
ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΜΠΙΤΖΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΗΓΟΥΜΕΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΑΡΓΥΡΗ
ΔΡΑΚΩΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΣΚΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΛΑΝΤΑΚΗ
ΡΟΒΥΘΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΚΡΙΣΤΗ ΚΟΚΟΝΟΖΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΜΗΣ
ΠΟΠΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΑΚΗ
Ευχαριστούν
Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά:
όλους τους συλλόγους και το κοινό που τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ,
την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξη του θεσμού,
την δημοσιογράφο Ελένη Γρηγοράκη για την παρουσίαση της εκδήλωσης
την δημοσιογράφο στο Γαστρονόμο της Καθημερινής Λίνα Καπετάνιου
όλους τους αρωγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης,
το κέντρο εκδηλώσεων «ΟΙ ΚΟΥΡΙΤΕΣ» για την δωρεάν φιλοξενία,
τους επίτιμους προσκεκλημένους, το σύλλογο Εμπόρων Επαγγελματιών και Επισιτισμού Σίφνου Κυκλάδες και την Αδελφότητα Αετόπετρας Δωδώνης Ηπείρου,
το μουσικό συγκρότημα του κ. Αντώνη Μαζοκοπάκη
τον Λαογραφικό όμιλο ´´Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης´´,
το Βρεφονηπιακό σταθμό και Νηπιαγωγείο “ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ ΜΑΣ” και το 1ο Νηπιαγωγείο Αγ. Μαρίνας Τσαλικάκι
Την κριτική επιτροπή με:
την διεθνούς φήμης Chef Ντίνας Νικολάου,
τον γεωπόνο-τεχνολόγο τροφίμων Μανόλη Κασσάκη,
τον Chef Χρήστο Ι. Λάπα,
την Chef Σοφία Κατσούρη,
τον Chef Παντελή Τσουβαλά
τον γευσιγνώστη Χάρη Παπαδάκη,
την παρουσιάστρια Αγγελική Καλογεράκη,
τον Chef Μιχάλη Δαμιανάκη
τον Chef Μανόλη Ματθαιάκη
τον Chef Νικόλαο Κασαπάκη
την εκπαιδευτικό και λογοτέχνη Μαρία Ζωγραφάκη και
την Δέσποινα Μαθιουδάκη με σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό.
Εύχονται
Οι διοργανωτές εύχονται:
Χίλια καλώς να ξανά σμίξουμε στο επόμενο φεστιβάλ, με την υπόσχεση, οι παραδοσιακές συνταγές που μας εμπιστευθήκατε όλα αυτά τα χρόνια να αποτυπωθούν σε ένα καλαίσθητο βιβλίο.