• Home
  • »
  • Ειδήσεις
  • »
  • Κρήτη
  • »
  • Μαγευτική διαδρομή ανάμεσα σε φασκόμηλα και θυμάρια – Οι ορειβάτες … μας ξεναγούν στο φαράγγι του Μέσωνα

Μαγευτική διαδρομή ανάμεσα σε φασκόμηλα και θυμάρια – Οι ορειβάτες … μας ξεναγούν στο φαράγγι του Μέσωνα

Ανάμεσα στις μυρωδιές της Κρητικής φύσης, με μια διαδρομή που μοσχοβολά φασκομηλιά και θυμάρι, και εκπλήσσει ευχάριστα με την εναλλαγή των εικόνων της, θα περπατήσουν την Κυριακή 7 Μαίου στο φαράγγι του Μέσωνα, τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Μοιρών.

Η πρόεδρος του συλλόγου Κατερίνα Μαλεφιτσάκη καλεί μέσω της σελίδας της στο facebook τα μέλη να συμμετέχουν στην εξόργμηση που όπως τονίζει “ξεκινώντας από το γραφικό χωριό Καβούσι θα διανύσουμε μια από τις ομορφότερες πορείες μας”

.

Το ότι πρόκειται για μια εκπληκτική διαδρομή έχουμε όλοι την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε με “ξεναγό” τις φωτογραφίες των Μανώλη Ντρετάκη και Γιώργου Σπυριδάκη αλλά και την περιγραφή του Μανώλη Δακανάλη από προηγούμενη φορά στην ίδια διαδρομή.

Από το Καβούσι

Περιγράφοντας τη διαδρομή ο κ.Δακανάλης αναφέρει: “Από το γραφικό χωριό Καβούσι ακολουθήσαμε ένα παλαιό οφιοειδές μονοπάτι από καλντερίμι, το οποίο ελίσσεται μέσα στο κακοτράχαλο φαράγγι του Μέσωνα μήκους 4 χιλιομέτρων. Σε όλο το μήκος μοσχοβολούσε το φαράγγι από τα αρωματικά φυτά φασκομηλιά, θυμάρι και θρούμπα. Στο τέλος το φαράγγι αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ένα στενό πέρασμα με εκατέρωθεν κάθετες ορθοπλαγιές με μοναδικά πετρώματα κατάφυτες με πρίνους και σφεντάμια. Στη θέση Αζοριά (υψ252μ) επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο που ήκμασε από τη Νεολιθική Εποχή ίσαμε τον 5ο πχ αιώνα που καταστράφηκε από πυρκαγιά, κατοικήθηκε ξανά τον 2ο πχ.αιώνα.

Το μονοπάτι σκαρφαλώνει στις απότομες αυτές πλαγιές παράλληλα με ένα τσιμεντένιο καταπότι που τρέχει κρυστάλλινο νερό. Στον οικισμό Θρυπτή (υψ.860μ) κάναμε αναστροφή και ένα άλλο πανάρχαιο πετρόκτιστο μονοπάτι μας έφερε πίσω στο Καβούσι”.

Στην Ιερή ελιά

Για την Ιερή ελιά της περιοχής ο κ.Δακανάλης καταλήγει: “Στην περιοχή του Αζοριά φωτογραφηθήκαμε στην Ιερή ελιά ηλικίας 3.250 ετών με περίμετρο κορμού 14,20 μέτρα και διάμετρο 4,90 μέτρα. Με κότινο από τα κλαδιά της στεφανώθηκε η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνας ΑΘΗΝΑ 2004”.

 

 

Κύλιση στην κορυφή