Το μαγγίρι είναι παραδοσιακό Κρητικό φαγητό που μας έρχεται από το παρελθόν και μπαίνει ξανά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Χειμωνιάτικο και τονωτικό φαγητό, ας δούμε πως μπορύμε να το παρασκευάσουμε με την γνήσια παραδοσιακή συντατή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυθέας.
Υλικά
– 1 ποτήρι νερό
– 3/4 κιλού αλεύρι (2 μέρη σταρένιο, 1 μέρος λευκό)
– 1 φλιτζάνι λάδι
– Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το λάδι και το αλάτι, ώστε να γίνει κανονικό ζυμάρι για άνοιγμα φύλλου.
Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα περίπου να ξεκουραστεί και ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάχους μισού εκατοστού.
Όταν είναι έτοιμο τυλίγουμε στο ξυλίκι το φύλλο και με μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος στο ξυλίκι το φύλλο.
Έτσι σχηματίζεται μια λουρίδα με πολλά στρώματα ζύμης. Στην συνέχεια κόβουμε το φύλλο σε πολλά μικρά τετράγωνα 2-3 περίπου εκατοστών.
Ρίχνουμε πολύ αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό με αλάτι και αφού βράσει ρίχνουμε μέσα την μισή ποσότητα.
Την άλλη μισή την τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το τηγανισμένο στο βρασμένο και το ανακατεύουμε. Το μαγγίρι είναι έτοιμο για να σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό.
Μαγγίρι, το χειμωνιάτικο φαγητό από το παρελθόν – Δείτε τη γνήσια παραδοσιακή συνταγή της Κρ’ητης
Το βίντεο που μας έκανε εντύπωση
Το παραδοσιακό τρόφιμο που καταπολεμά τον καρκίνο παχέος εντέρου.
17 Φεβρουαρίου, 2025
Ο πιο άγριος και όμορφος δρόμος της Κρήτης!
17 Φεβρουαρίου, 2025
Στην κοιλάδα των Τεμπών, αποκαλύφτηκε η Πραγματική Ελλάδα…
17 Φεβρουαρίου, 2025