Όλοι τρέχουμε να προλάβουμε λίγη από τη ζουμερή και γλυκιά «καρδιά» του, ακόμη, όμως, και τα σημεία του με τα περισσότερα κουκούτσια είναι ιδιαιτέρως δροσερά και ευεργετικά τώρα το καλοκαίρι. Το καρπούζι μπορεί να ταιριάξει στη σαλάτα μας ή να φαγωθεί μόνο του και όσο πιο παγωμένο είναι, τόσο το καλύτερο.
Διατροφική αξία: 1 φλιτζάνι κομμένο καρπούζι (περίπου 150 γραμμάρια) αποδίδουν 46 θερμίδες, 0% λιπαρά, 0% χοληστερόλη, το 20% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 17% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε καθημερινά, αλλά και ποσότητες καλίου, βιταμίνης Β-6, μαγνησίου και σιδήρου.
Οφέλη: Λόγω του ότι αποτελείται κατά περίπου 91% από νερό, το καρπούζι είναι άκρως ενυδατικό, παρέχοντάς μας μέρος της ποσότητας νερού που χρειαζόμαστε καθημερινά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Είναι ελαφρώς διουρητικό και χάρη στο κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μας παρέχει αντιοξειδωτική δράση, χάρη στα καροτενοειδή του και το λυκοπένιο, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη φθορά του οργανισμού. Ακόμη, η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό μας και μας κρατά γερούς απέναντι σε ασθένειες, ενώ η βιταμίνη Α ενισχύει την όρασή μας.
Το καρπούζι δεν είναι μόνο ζάχαρη, αλλά και βιταμίνη C, βιταμίνη Α, κάλιο, βιταμίνη Β-6 και άλλα θρεπτικά συστατικά
Πώς να διαλέξετε το καλύτερο: Πριν αγοράσετε καρπούζι, χτυπήστε το ελαφρά κάπου στη μέση. Αν ο ήχος που βγάλει είναι κούφιος και «καμπανιστός», τότε είναι καλής ποιότητας. Σε περίπτωση που ο ήχος ακουστεί συμπαγής, προχωρήστε στο επόμενο, καθώς μάλλον δεν έχει ωριμάσει ακόμα καλά.
Πέντε τρόπους για να το απολαύσετε σας δίνουμε παρακάτω:
Καρπουζάδα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο δροσιστικό σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού από ένα ψηλό, κρύο ποτήρι λεμονάδα. Ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα να κάνετε με το καρπούζι λοιπόν είναι μια χειροποίητη καρπουζάδα. Η γεύση της είναι τόσο μοναδική, που δεν θα τη βρείτε πουθενά αλλού. Κάντε κομμάτια το καρπούζι, βάλτε παγάκια και λίγη λεμονάδα ή χυμό λεμόνι και θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό.
Κάντε ένα καλάθι από καρπούζια
Τα καρπούζια είναι το ιδανικό μέσο για να εξασκήσετε τη συγκεκριμένη τέχνη. Για να φτιάξετε το καλάθι σας, κόψτε δύο μεγάλους κύβους από τη σάρκα και γεμίστε ξανά με μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα. Οι καλεσμένοι σας θα εντυπωσιαστούν, ενώ εσείς παράλληλα δεν θα ταλαιπωρηθείτε καθόλου!
Σάντουιτς καρπούζι
Αντί για ψωμί, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φέτες καρπούζι για ένα σάντουιτς. Βάλτε μέσα κατσικίσιο τυρί και ρόκα ως γέμιση ή βάλτε μέσα-αν προτιμάτε να το φάτε ως επιδόρπιο- παγωτό βανίλια και σιρόπι σοκολάτας ανάμεσα σε δύο κομμάτια καρπουζιού.
Καρπούζι σε σχήματα
Επειδή τα καρπούζια είναι συνήθως μεγάλα, έχετε ένα κενό καμβά για να δημιουργήσετε. Απλά κόψτε το καρπούζι σε χοντρές ροδέλες και πατήστε το με τα εργαλεία που έχουμε για να φτιάχνουμε μπισκότα. Θα γίνει σαν γλυπτό και όλοι θα θέλουν να το δοκιμάσουν.
Cocktail καρπούζι
Ένα καλοκαίρι χωρίς cocktails στην αυλή σας είναι σαν Χριστούγεννα δίχως έλατο. Μπορείτε να προσθέσετε καρπούζι σε μαργαρίτες και μοχίτο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε χυμό καρπούζι στο αγαπημένο σας τζιν ή τη βότκα. Κάντε cocktails για τα παιδιά σας χωρίς αλκοόλ και προσθέστε χάρτινα ομπρελάκια. Έτσι κάθε βράδυ με την οικογένεια σας, θα μοιάζει με γιορτή!
clickatlife.gr