• Home
  • »
  • Ειδήσεις
  • »
  • Κρήτη
  • »
  • Η συνταγή της γιαγιάς έγινε … μεροκάματο! – Η ξεχωριστή μυρωδάτη κανελλάδα της Μεσαράς

Η συνταγή της γιαγιάς έγινε … μεροκάματο! – Η ξεχωριστή μυρωδάτη κανελλάδα της Μεσαράς

Η κρίση δε γεννά μόνο ευκαιρίες. Ξυπνά και αναμνήσεις. Μικρές, γλυκές και τρυφερές αλλά τέτοιες που σου δίνουν την ώθηση να ξεκινήσεις ξανά όταν νομίζεις ότι έχεις πιάσει πάτο.

Και κάπως έτσι για το Γιώργο Τζουρμπάκη που το 2010 έμεινε άνεργος, αφού δούλευε ήδη δώδεκα χρόνια ως επαγγελματίας οδηγός, η γη χάθηκε κάτω από τα πόδια του. Είχε τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του.

Της Μαρίας Καλλέργη

Ξαφνικά θυμήθηκε. Μια μυρωδάτη κανελλάδα που έφτιαχνε η γιαγιά της γυναίκας του, η Μαρία από τους Αγίους Δέκα. Μια κανελλάδα που όσοι την έπιναν δεν τη ξεχνούσαν. Και ρώτησε από τη γυναίκα του αν ήξερε τη συνταγή. Τη συνταγή τη θυμόταν. Και έφτιαξε ένα μπουκάλι για να γίνει η αρχή να φτιάξει χιλιάδες άλλα.

Το στέκι στον Πομπιανό δρόμο

Το Γιώργο  τα τελευταία επτά χρόνια το συναντάς σε ένα σιδερένιο κουβούκλιο στο δεξί σου χέρι καθώς μπαίνεις στις Μοίρες από τον Πομπιανό δρόμο. Το σπίτι του βρίσκεται απέναντι. Κι εκεί ακριβώς στάθηκε την πρώτη φορά και κέρασε περαστικούς με το πρώτο μπουκάλι κανελλάδας που έφτιαξε η γυναίκα του κάνοντας μια έρευνα αγοράς, και κάνοντας στην ουσία τα ενδεδειγμένα επιχειρηματικά βήματα χωρίς στην πραγματικότητα να τα γνωρίζει.

Ο Γιώργος με το γιο του Αλέξανδρο που όταν προλαβαίνει του κάνει παρέα.

Όταν οι κριτικές που απέσπασε ήταν θετικές στάθηκε εκεί και άρχισε να πουλά κανελλάδες. Τη δική του μυρωδάτη κανελλάδα με τη συνταγή της γιαγιάς.

Κοντά στην κανελλάδα έβαλε σιγά σιγά, το δικό του λάδι, κρασί και ρακή.

 

Ονομαστή στην περιοχή

Η κανελλάδα του Γιώργου  με τα χρόνια έγινε γνωστή και ονομαστή στην περιοχή. Χωρίς να του αποφέρει σημαντικά έσοδα τον βοηθά να βγάζει ένα μικρό μεροκάματο για να ζήσει η οικογένεια του. Η κανελλάδα, της γιαγιάς, της μητέρας του πεθερού του την οποία θυμήθηκε και ανέδειξε έδωσε ένα μικρό φως και μια διέξοδο στη ζωή του.

Όπως λέει ο ίδιος: “δουλεύω με τουρίστες που πάνω στα Μάταλλα αλλά και με ντόπιους. Η κανελλάδα μου είναι διαφορετική από τις άλλες και το ξέρουν οι άνθρωποι”΄.

Μας βλέπει δύσπιστους και προσφέρει ένα ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο. Το κόκκινο υγρό γλυκό και δροσερό κυλά από τον ουρανίσκο στο λαιμό αφήνοντας μια υπέροχη μυρωδάτη γεύση.

Για το τέλος μας αποκαλύπτει τα υλικά αλλά όχι και τις αναλογίες αφού αυτό αποτελεί το μυστικό.

Η κανελλάδα λοιπόν δεν έχει κανελλόλαδο αλλά κομμάτια κανέλλας, γαρύφαλλα και χαρούπι.

Αν περάσετε από την περιοχή μην παραλείψετε να δοκιμάσετε. Θα έχετε χάσει την ευκαιρία να απολαύσετε μια ξεχωριστή παραδοσιακή συνταγή.

Κύλιση στην κορυφή