O Τιμολέων είναι ο νέος Έλληνας MasterChef καθώς κατάφερε μέσα από μια σειρά από απαιτητικές δοκιμασίες να συγκεντρώσει μεγαλύτερη βαθμολογία απ’ τον Χρήστο. Η πιο καθοριστική, όμως, απ’ όλες τις δοκιμασίες ήταν η τελευταία!
Στην τελευταία δοκιμασία του φετινού MasterChef είδαμε τρία πολύ απαιτητικά πιάτα των σεφ του Funky Gourmet. Τρία πιάτα έργα τέχνης αποτελούσαν το μενού γευσιγνωσίας που κλήθηκαν ν΄αντιγράψουν Τιμολέων και Χρήστος. Το τελευταίο απ’ αυτά τα πιάτα ήταν πραγματικά ένα κόσμημα! Μπακλαβάς βραχιόλι με πέτσα από γάλα τοποθετημένο μέσα σε μια θήκη.
Τι λες; Θα μπορέσεις να φτιάξεις αυτό το γλυκό έργο κόσμημα;
Μπακλαβάς βραχιόλι: Τα υλικά
Υλικά για το σιρόπι
– 1000 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
– 625 γρ. νερό
– 125 γρ. θυμαρίσιο μέλι
Υλικά για τη φάρσα
– 160 γρ. καρύδι ψιλοκομμένο με μαχαίρι
– 160 γρ. καρύδι πούδρα, περασμένο από microplane
– 350 γρ. σιρόπι
– 1,2 γρ. κανέλα σε σκόνη
– 0,4 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Υλικά για το χρωμάτισμα βραχιολιού:
– 10 γρ. χρώμα χαλκού
– 20 γρ. malto
Υλικά για πέτσα γάλακτος:
– 2 λίτρα γάλα αγελαδινό πλήρες
Μπακλαβάς βραχιόλι: Εκτέλεση συνταγής
Για το σιρόπι:
– Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.
– Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
– Αμέσως αποσύρουμε και σουρώνουμε το σιρόπι σ’ ένα καινούριο σκεύος.
– Διατηρούμε το σιρόπι στο ψυγείο.
Για τη φάρσα:
– Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ.
– Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το χρωμάτισμα βραχιολιού:
– Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σ΄ένα μπολ και κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την πέτσα γάλακτος:
– Βάζουμε το γάλα σε μια χαμηλή κατσαρόλα με μεγάλο άνοιγμα και το φέρνουμε στους 550 βαθμούς Κελσίου και διατηρούμε σ’ αυτή τη θερμοκρασία.
– Σε περίπου 15 λεπτά και μόλις δημιουργηθεί η πέτσα στην επιφάνεια, κόβουμε περιμετρικά στα τοιχώματα της κατσαρόλας και την αποσύρουμε πάνω σε λαδόκολλα.
– Επαναλαμβάνουμε τέσσερις φορές.
– Γεμίζουμε κατά μήκος την πέτσα, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά απ’ την άκρη της με 20 γρ. φάρσα από καρύδι.
– Τυλίγουμε σφιχτά ξεκινώντας απ’ την άκρη της πέτσας, αρχικά, καλύπτοντας τη φάρσα και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ρολάκι πάχους 1 εκ.
– Ενώνουμε τις δύο άκρες με σκοπό να δημιουργήσουμε το σχήμα ενός βραχιολιού.
– Ρίχνουμε τα βραχιόλια στο μπολ με τη σκόνη χαλκού και στρώνουμε ομοιόμορφα το χρώμα μ’ ένα πινέλο.
– Τυλίγουμε με μεμβράνη τα ράφια ενός αφυγραντήρα και τοποθετούμε και τοποθετούμε τα βραχιόλια για 2 ώρες στους 740 βαθμούς.
– Βγάζουμε το βραχιόλι απ’ τον αφυγραντήρα και το τοποθετούμε σε θήκη κοσμήματος!
Πηγή: ipop