Ένα ελληνικό βραβείο για τον κορυφαίο Κρητικό γενετιστή Εμμανουήλ Δερμιτζάκη

Ένας Κρητικός ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης περιλαμβάνεται στους πέντε έλληνες της διασποράς που επιλέχθηκαν για να τιμηθούν με τα «Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη» για το 2017.

Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης είναι 42 ετών και ανήκει στους έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αφού πλέον κατατάσσεται στους κορυφαίους γεννετιστές του κόσμου. Κατέχει την έδρα Γενετικής Louis-Jeantet στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Δερμιτζάκης πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα την εξελικτική βιολογία και την πληθυσμιακή γενετική του ρυθμιστικού DNA στα θηλαστικά και τη δροσόφιλα, στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Πριν λάβει την τρέχουσα θέση του, εργάστηκε ως ερευνητής τόσο στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης όσο και στο Ινστιτούτο Σάνγκερ της Βρετανίας.

Μάλιστα, το 2014 το όνομά του συμπεριελήφθη στη λίστα «Highly Cited Researcher» με τους σπουδαιότερους επιστήμονες παγκοσμίως για τον κλάδο της Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, που δημοσίευσε η εταιρεία Thomson Reuters για προσωπικότητες των οποίων το ερευνητικό έργο φαίνεται ότι θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της επιστήμης τα επόμενα χρόνια.

Αποκάλυψη του γονιδιώματος

Πριν από λίγα χρόνια, ο κ. Δερμιτζάκης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ερευνητικό πρόγραμμα ENCODE, μια μεγάλη διεθνή απόπειρα να κατανοηθεί ο ρόλος του 90% του ανθρώπινου γονιδιώματος που ονομάζονταν μέχρι τότε «άχρηστο». Στο πλαίσιο του ENCODE, ο κ. Δερμιτζάκης και οι συνάδελφοί του από όλον τον κόσμο βρήκαν πως τα γονίδια είναι απλώς τα «ρήματα» ενός πολύπλοκου συντακτικού, το οποίο χρειάζεται να ενεργοποιεί κατά περίπτωση και το λεγόμενο «άχρηστο» DNA προκειμένου να επιτελέσει μια λειτουργία.

Οι αποκαλύψεις του συγκεκριμένου προγράμματος έδειξαν πως η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι τέτοια, ώστε να πρέπει να αναζητηθούν στις λεπτομέρειες οι αιτίες τόσο της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, όσο και των ασθενειών του. Μπορεί δυο άνθρωποι να είναι όμοιοι σε ποσοστό 99%. Το 1%, όμως, που τους διαφοροποιεί μπορεί να καθορίζει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για αυτούς, όπως για παράδειγμα το ύψος, το χρώμα ή την προδιάθεση ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Τα βραβεία

Με αυτά τα επιστημονικά βραβεία, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιδιώκει να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων ελλήνων επιστημόνων έως 45 ετών, να ανταμείψει τη συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης και να συμβάλει στη δημιουργία σωστών προτύπων στην ελληνική κοινωνία.

Κριτήρια για την απονομή ενός τέτοιου βραβείου αποτελούν η εξαιρετική επίδοση στον επιστημονικό τομέα καθενός, η συμβολή στην πνευματική, επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και στη διεθνή προβολή της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα φετινά επιστημονικά βραβεία απονέμονται στους:

*Κυριάκο Παπαδόδημα: Επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας και ερευνητή στο CERN, για τον τομέα των Βασικών Επιστημών (Πυρηνική Φυσική – Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων – Αστροσωματιδιακή Φυσική)

*Εμμανουήλ Δερμιτζάκη: Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, για τον τομέα των Βιοεπιστημών (Ιατρική – Βιολογία)

*Δομνίκη Ασημάκη: Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) των ΗΠΑ, για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα)

*Ελίζα Κονοφάγου: Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας, (Μηχανική Στερεών και Υγρών, Μηχανική Κατασκευών, Υλικά, Γεωτεχνικά Συστήματα)

*Κωνσταντίνο Αρκολάκη: Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Γιέηλ των ΗΠΑ, για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών, (Οικονομικές Επιστήμες ή Πολιτικές Επιστήμες)

Κύλιση στην κορυφή