Σπάνιο λουλούδι που φυτρώνει μόνο στην Κρήτη απειλείται με εξαφάνιση

Η σπανιότητα της  δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι από όλο τον κόσμο διάλεξε τον ευλογημένο τόπο της Κρήτης  …  για να ζήσει. Ούτε καν ότι από το 1981 προστατεύεται ως απειλούμενο είδος  με προεδρικό διάταγμα.

Η κόκκινη τουλίπα της Κρήτης (Tulipa doerfleri) που φύεται σχεδόν αποκλειστικά στο μικρό οροπέδιο του Γιούς Κάμπου, στο Αμάρι Ρεθύμνου, είναι ένα λουλούδι εξαιρετικής ομορφιάς που ωστόσο δεν πρέπει να φθάσει ποτέ στα βάζα του σπιτιού μας.  Αν θέλουμε να τη δούμε από κοντά και να τη φωτογραφήσουμε μπορούμε να την επισκεφθούμε στο οροπέδιο του Γιους Κάμπου, από τις αρχές Απριλίου ως τα τέλη Μαίου.

Τα πέταλα του ενδημικού αυτού είδους έχουν στη βάση τους ένα μαύρο μπάλωμα, με μια κίτρινη λωρίδα να διαχωρίζει το κόκκινο και το μαύρο τμήμα του άνθους. Η Tulipa doerfleri είναι ένα αρχαιοφυτικό αγριόχορτο που δεν αναπαράγεται με σπόρους, αλλά με βολβούς.Ο κάμπος της Γιους, δηλαδή της Ηούς, πήρε το όνομά του από τη θεά της Αυγής. Τόπος μαγευτικός, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες, που τα ανθισμένα φυτά δημιουργούν φαντασμαγορικό υπερθέαμα. Την εποχή που είναι ανθισμένες οι τουλίπες, όλα τα άλλα φυτά περνούν σε δεύτερο πλάνο, αφήνοντας το κόκκινο να πρωταγωνιστεί.

Και  υπενθύμιση της απαγόρευσης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πέρυσι την Άνοιξη η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου σχετικά με την συλλογή του ενδημικού φυτού της κόκκινης τουλίπας που είναι υπό εξαφάνιση. Προφανώς η απαγόρευση ισχύει και φέτος. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε:

«Είναι  γνωστό ότι στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ρεθύμνου σε απομονωμένα οροπέδια κατοικούν φυτά μοναδικά στον κόσμο τα λεγόμενα ενδημικά. Είναι φυτά που κατάφεραν να επιβιώσουν, αναπτύσσοντας ιδιαίτερα εξελικτικά χαρακτηριστικά προσαρμογής στην περιοχή που φύονται. Τα φυτά αυτά δεν υπάρχουν αυτοφυή πουθενά αλλού στον κόσμο.

Ένα από αυτά τα ενδημικά αποκλειστικά του Ρεθύμνου, είναι ένα είδος κατακόκκινης τουλίπας (Tulipa doefleri), στενά ενδημικό φυτό της Κρήτης σε μικρά οροπέδια της επαρχίας Αγ. Βασιλείου και Αμαρίου και σε υψόμετρα που κυμαίνονται από 330 ως και 750 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι φυτό πολυετές, βολβώδες, με χαρακτηριστικό κόκκινο άνθος που φέρει μαύρη κηλίδα στη βάση του εσωτερικά.

Η περίοδος ανθοφορίας του είναι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο και τότε δημιουργεί μια υπέροχη εικόνα στους καλλιεργημένους και χέρσους αγρούς όπου φύεται.

Σύμφωνα με τις μελέτες που αφορούν την κατάταξη του είδους ως προς τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) είναι τρωτό, δηλαδή διατρέχει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Ως είδος απολύτου προστασίας σύμφωνα με το Π.Δ. 67/1981 (ΦΕΚ Α/23), περιλαμβάνεται και προστατεύεται από τη ΔΑΔ 1/2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΔΟΡ1Θ-8ΨΝ) της Δ/νσης Δασών Ρεθύμνου.

Με αφορμή το γεγονός πως το προστατευόμενο είδος βρίσκεται αυτή την εποχή στην ευαίσθητη περίοδο της ανθοφορίας του, καλεί τους εκεί κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των περιοχών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επιτρεπτή ενέργεια κατά την επίσκεψη είναι μόνο η φωτογράφιση, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η συλλογή και η με οποιονδήποτε τρόπο καταστροφή ή εκρίζωση των φυτών. Ας το χαρούμε στη φύση και ας επιτρέψουμε να το χαρούν και οι επόμενες γενιές».

Κύλιση στην κορυφή